Brensonov modifikovani boing leti iz Brazila u orbitu?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Maj.2021, 10:18

Brensonov modifikovani boing leti iz Brazila u orbitu?

Modifikovani boing 747 milijardera Ričarda Brensona bi mogao uskoro da poleti u orbitu sa severne obale Brazila, u vreme kada južnoamerička zemlja krči svoj put ka svemiru.

Brazilska svemirska agencija (AEB) i vazdušne snage te države su prošle nedelje saopštile da su odabrale četiri kompanije, uključujući i Brensonovu, da mogu da koriste lansirni centar Alkantara, preneo je Rojters.

Lansirno mesto se nalazi blizu Zemljinog ekvatora, što olakšava podizanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << veće težine u vazduh i lansiranje košta manje, rekao je šef AEB Karlos Moura, koji predviđa da će se prvi orbitalni let pokrenut iz Brazila desiti u prvoj polovini 2022. godine.

Moura takođe očekuje da će se dogovor potpisati do kraja godine sa kompanijojm Hajperion roket sistems iz američke države Delaver o korišćenju glavne lansirne rampe sa Alkantare, zajedno sa kanadskom kompanijom C6 i Orion AST iz Virdžinije.

Njihove operacije će u početku biti usmerene ka skupljanju svemirskog otpada.

Brazilci planiraju da im svemirski program bude deo globalnog lansirnog tržišta, vrednog 300 milijardi dolara godišnje.

Brazil će dobiti deo lansirnog tržista i očekuje se da bi zarada mogla da poraste na 18 milijardi dolara do 2029. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.