Izvor: Nezavisne Novine, 09.Feb.2016, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brejvik ponovo izlazi pred sud

OSLO - Zatvoren u norveškom zatvoru otkako je ubio 77 ljudi 2011., Anders Bering Brejvik idućeg mjeseca izlazi pred sud kako bi ustvrdio da je žrtva okrutnog i nehumanog postupanja zbog toga što se nalazi u samici.

Brejvik je pokrenuo pravni postupak optuživši državu da je prekršila njegova ljudska prava, držeći ga u "ekstremnoj izolaciji" u zatvoru. Taj je potez ponovno izazvao preispitivanje i rasprave u zemlji, iako mnogi samo žele ići dalje i zaboraviti stravične >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << događaje iz 2011.

Brejvik je detonirao automobil bombu u centru Osla 22. avgusta 2011. godine, usmrtivši osam osoba, a zatim je čamcem došao na ostrvo Utoja, gdje je podmladak Laburističke stranke imao ljetnji kamp, i ubio još 69 osoba, većinom tinejdžera.

Osuđen je na 21 godinu zatvora, što je maksimalna kazna u Norveškoj, ali ona može biti produžena ako i dalje bude smatran prijetnjom društvu.

Njegov advokat je rekao da je on depresivan i da se osjeća osamljeno jer dolazi u dodir samo s čuvarima, ljekarima i drugim radnicima zatvora. Njegov jedini posjetitelj bila je njegova majka koju je imao prilike nakratko zagrliti prije nego što je umrla od raka 2013.

"Srž slučaja je taj da bi mu se trebalo dopustiti da ima neku vrstu normalnih ljudskih odnosa", rekao je za Rojters advokat Oejstein Storvik.

Njegovu tužbu sud će razmatrati od 15. do 18. marta.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.