Bregu otvorila treći Digitalni samit Zapadnog Balkana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Nov.2020, 17:18

Bregu otvorila treći Digitalni samit Zapadnog Balkana

Potpisivanjem memoranduma o razumevanju o planu za 5G mrežu za digitalnu transformaciju i o regionalnoj interoperabilnosti i uslugama poverenja za elektronske transakcije u regionu otvoren je 3. Digitalni samit Zapadnog Balkana, a generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Meljinda Bregu rekla je da je uverena da će region još jednom postići rezultate.

"Ko god je bio u nedoumici kada će digitalna budućnost da se iznenada pojavi u našim životima, do sada je ubeđen >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je budućnost već stigla. Ograničenje kretanja i rada donelo je veliko povećanje stope nezaposlenosti na Zapadnom Balkanu i to između 5 i 30 odsto. Ulaganje u tehnologije i prelazak u digitalnu sferu može doneti promenu. Digitalna transformacija u regionu može doneti povećanje produktivnosti od 4 odsto", rekla je ona.

Prema njenim rečima, intenzivnija digitalna transformacija povezana je sa otvaranjem radnih mesta u prerađivačkom sektoru na Zapadnom Balkanu, a jedan odsto povećanja stepena digitalne transformacije približno odgovara povećanju zaposlenosti od 1,16 odsto.

"Statistički podaci pokazuju da osoba starosti između 16 i 64 godine prosečno provede 6 sati i 42 minuta na internetu. U našem regionu 69 odsto osoba koristi internet. Ove brojke stalno rastu. Ljudi su na internetu. Kako bi se naš region otvorio za digitalnu transformaciju, kako bi se tehnologije koristile za oporavak od pandemije", rekla je Bregu.

Kako je rekla kako bi se smanjile digitalne razlike između našeg regiona i ostatka sveta, stručnjaci kažu da treba da se podstiču i uvode digitalne tehnologije i digitalna rešenja kao odgovor na zdravstvene, ekonomske, socijalne i sigurnosne potrebe, što znači pružanje jasnijih i bržih usluga koje ne postavljaju nikakve prepreke između ljudi.

Digitalni samit Zapadnog Balkana deo je Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor, koji su podržali lideri iz regiona u Trstu 2017. godine.

Prvi Digitalni samit Zapadnog Balkana održan je u aprilu 2018. godine u Skoplju, a drugi prošle godine u Beogradu, a samit se naslanja na iskustvo regionalnog dijaloga na visokom nivo o digitalnoj transformaciji, u okviru Berlinskog procesa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.