Bredli Mening, kriv po 20 tačaka optužnice

Izvor: RTS, 30.Jul.2013, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bredli Mening, kriv po 20 tačaka optužnice

Sudija Denis Lind proglasila Bredlija Meninga krivim po 20 od ukupno 21 tačke optužnice. Mening, koji je vojne tajne otkrio Vikiliksu, oslobođen najteže tačke optužbe - da je pomagao neprijateljima. Ipak, preti mu više od 100 godina robije.

Američki vojnik Bredli Mening, koji se tereti za odavanje poverljivih podataka Vikiliksu, proglašen je krivim po 20 od ukupno 21 tačke optužnice i preti mu kazna od više od 100 godina zatvora.

Presudu Meningu, koji je odavanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tajni Vikiliksu napravio pravi haos u američkim obaveštajnim službama, donela je sudija Denis Lind.

Vojni tužilac major Ešden Fejn je u završnoj reči na suđenju Meningu rekao da on predstavlja "neodgovornog, sebičnog izdajnika", koji je znao da će neprijatelji Amerike doći do dokumenata koje je predao Vikiliksu.

"On je položio zakletvu da će čuvati poverljive informacije, ali je zloupotrebio poverenje koje je dobio", kazao je major Fejn, ocenivši da je Mening samo želeo da se čuje za njega.

Fejn je naveo da je Mening prošao obuku i da je zbog toga znao da dokumenta koja predaje mogu da dospeju i u ruke terorista.

Mediji ocenjuju da bi ishod presude Meningu mogao da utiče i na krivični proces protiv Edvarda Snoudena, ako on ikada bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ODAO TAJNE VIKILIKSU: Spasen od 154 godine robije!

Izvor: Kurir, 30.Jul.2013

Bredli Mening, koji se tereti za odavanje poverljivih podataka Vikiliksu, kriv po većini od 21 tačke optužnice, ali ne i za najozbiljniju - pomaganje neprijatelju..VAŠINGTON - Sudija američkog vojnog suda presudila je danas da je vojnik Bredli Mening, koji se tereti za odavanje poverljivih podataka...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.