Branko Ružić: Pogodila me je Vučićeva izjava, ja nisam tajkunski ministar

Izvor: Press, 26.Jan.2014, 01:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Branko Ružić: Pogodila me je Vučićeva izjava, ja nisam tajkunski ministar

- Nisam priredio slavlje Draganu Đuriću, vlasniku "Zekstre", nakon što je on izašao iz zatvora. Istina je samo da sam otišao na stadion Partizana da popijem kafu sa Duškom Vujoševićem - u intervjuu za "Blic" tvrdi Branko Ružić, ministar za evropske integracije. On ponavlja da nema nameru da podnese ostavku u Vladi Srbije, kao i da niko od njega u SPS to nije tražio.
Vaše principijelno pozivanje na prezumpciju nevinosti izazvalo je žestoku reakciju Aleksandra Vučića. Zašto?
- Shvatam da postoje različiti senzibiliteti ličnosti. To je prirodno. Ali ne bih bio u ovoj vladi da ne podržavam njene strateške ciljeve, od kojih je jedan i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.
Kako ste doživeli Vučićev poziv da napustite Vladu?
- Ne sedim na dve stolice. Nisam tajkunski ministar, što Vučić nije ni rekao. Sedim u stolici ministra bez portfelja zaduženog za evrointegracije i posao koji obavljam može se vrednovati isključivo na bazi činjenica šta je učinjeno. Ako postoje problemi, postoje i procedure da se utvrdi odgovornost.
Šta vam je Dačić rekao posle te Vučićeve izjave?
- O tome smo prozborili par rečenica. Verujem u pravo da iznesete lično mišljenje, čak i ako se ono nekome neće svideti.
Pa i ako predsednik stranke zabrani davanje izjava?
- On to nije rekao. Dačić nije neko ko bilo šta zabranjuje. On je demokrata po ubeđenju.
Da li je Dačić tražio da se izvinite Vučiću?
- Ne.
Da li biste to uradili da vam je tražio?
- Zašto bih se izvinjavao zbog citiranje Ustava i konstatacije da mi je neko prijatelj. Da li je neko razmišljao da se izvini meni?
Ko treba da vam se izvini?
- Oni koji su mene povezali na neki način sa kriminalom i korupcijom.
Vučić?
- Ne znam ko je pisao tekstove po novinama, ali me je to zaista lično pogodilo.
Znači, i Vučićeva izjava vas je pogodila?
- Pogodila me je u smisli da sam indirektno povezan sa nečim što nema veze sa mnom, niti je dokazano na sudu.
Da li su napadi na vas samo traženje izgovora za obaranje Vlade i raspisivanje izbora?
- To može delom biti iskorišćeno za stvaranje atmosfere kako bi se olakšala interpretacija odluke o raspisivanju izbora, ako do nje dođe. Ali nema potrebe za tim. Zna se ko u Srbiji odlučuje da li će biti vanrednih izbora ili ne - Aleksandar Vučić.
Zašto Vučić samo ne zatraži rokadu sa premijerom?
- Tu rokadu smo nudili, ali je Vučić rekao da, koliko sam shvatio, ne želi na tu funkciju da dođe rokadom, nego posle izbora. O svemu je moguće razgovarati.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.