Božović: Kultura se ne može obnoviti

Izvor: RTS, 01.Apr.2013, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božović: Kultura se ne može obnoviti

Kultura je ono što se ne može obnoviti i nadoknaditi, rekao glumac Petar Božović, najvljujući za sredu, 3. aprila svoje donatorsko veče za Atelje 212, koje je u teškoj finansijskoj situaciji.

Istaknuti dramski umetnik Petar Božović prirediće u sredu, 3. aprila u Ateljeu 212 donatorsko veče, a sva prikupljena sredstva biće poklonjena tom teatru koje je u veoma teškoj finansijskoj situaciji.

Božović je na konferenciji za novinare tim povodom rekao da se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sva pozorišta i kultura uopšte u Srbiji danas nalaze u teškom položaju.

"Postoje razni načini da se jedan narod uništi. Nedavno smo obeležili godišnjicu bombardovanja 'anđela' sa Zapada. Preživeli smo to bombardovanje uz materijalne i ljudske žrtve, a onda smo doživeli bombardovanje od najbližih u vidu tranzicije i puta u Evropsku uniju", rekao je Božović.

Božović je citirao Vinstona Čerčila, koji je, na predlog svog ministra da sredstva za kulturu ulože u odbranu, rekao: "A šta ćemo onda da branimo?".

"Bez obzira na moj animozitet prema Velikoj Britaniji, ovu misao bih stavio pred svakog ministra kulture", naglasio je poznati glumac, ocenivši da je kultura ono što se ne može obnoviti i nadoknaditi.

On je rekao da se u vreme Slobodana Miloševića za kulturu izdvajalo šest procenata budžeta, dok je na čelu države bio Vojislav Koštunica četiri, a danas 0,6 procenta.

"Kultura je na najnižoj tački interesovanja javnosti zbog višegodišnjeg genocida koji vlast vrši nad svojim narodom. Nemam iluziju da ovim (donatorsko veče) mogu da spasim Atelje, ali moram da učunim napor, jer kad vidim šta se dešava, pitam se šta sam radio celog života, čemu sve nagrade koje sam dobijao", ukazao je Božović.

Gost Petra Božovića biće pisac Matija Bećković.

Sreda će u Ateljeu 212 biti slobodan dan, a najniža cena ulaznice, kako kažu na blagajni, je 106 dinara.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Donatorsko veče Petra Božovića za Atelje 212

Izvor: Akter, 01.Apr.2013

Petar Božović prirediće u sredu, 3. aprila u Ateljeu 212 donatorsko veče, a sva prikupljena sredstva biće poklonjena tom teatru koje je u veoma teškoj finansijskoj situaciji

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.