Božić u Visokim Dečanima

Izvor: RTS, 07.Jan.2010, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božić u Visokim Dečanima

Božić je povod da se pojedinci i narodi na Balkanu izmire u ime zajedničke budućnosti, poručio predsednik Boris Tadić, koji je prisustvovao božićnoj liturgiji u manastiru Visoki Dečani.

Predsednik Srbije Boris Tadić dočekao je Božić na Kosovu i Metohiji. Tadić je iz manastira Visoki Dečani poručio da je danas praznik mira i da je na ovaj dan uvek prilika da se uputi poruka pomirenja.

Pres služba predsednika Republike saopštila je da se predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbije Boris Tadić nije dogovarao s privemenim institucijama Kosova i Metohija o svom boravku u manastiru Visoki Dečani.

O njegovom boravku jedino je bio obavešten lični izaslanik visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, navodi se u saopštenju povodom izjave portparola predsednika Kosova Džavita Bećirija.

Bećiri je danas rekao da je Tadić prekršio dogovor da tokom posete Kosovu ne daje političke izjave i da je time sužena mogućnost narednih dolazaka na Kosovo.

Tadić je danas posle božićne liturgije rekao da je na Kosovu iznad svega potrebno da se ljudi pomire među sobom, u porodici, ali i da se pomire i narodi jer je to rešenje za muke i probleme koji potiču iz pošlosti.

Predsednik Srbije je ocenio da nas pomirenje čeka u budućnosti.

"Danas smo u manastiru Visoki Dečani, pravoslavnom manastiru koji predstavlja jedan od najlepših spomenika srpske srednjevekovne arhitekture, ali on objedinjuje i sve druge uticaje. Odiše duhom Mediterana. Danas je prilika i da se podsetimo i svih drugih pravoslavnih manastira", rekao je Tadić.

Predsednik je ukazao da narod ne može da postoji bez identiteta.

"Mi želimo da čuvamo naš identitet evropskog naroda, kao zajedničku vrednost baš kao što je i ovaj manastir zajednička vrednost svetskog kulturnog nasleđa i baštine", naveo je Tadić.

"Srbija zemlja, među drugim zemljama u Evropi traži svoje mesto. Traži da se prizna njena zasluga i postojanje na Kosovu i Metohiji i gde god postoji i u Srbiji i Evropi i u čitavom svetu", rekao je predsednik.

Tadić je rekao da je Božić dan kada upućuje poruku mira ne samo svojim sunarodnicima, nego i Albancima.

Dan mira i ljubavi 

Iguman manastira Visoki Dečani vladika Teodosije istakao je da je Božić dan mira i ljubavi. Vladika Teodisije rekao je da je velika čast što je sa nama i predsednik Srbije Boris Tadić sa svojim saradnicima.

"Njegov dolazak je najveći pokazatelj njegove ljubavi prema ovoj svetinji i prema svim svetinjama, prema našoj crkvi, monaštvu, sveštenstvu i vernom narodu koji u današnje vreme živi i stradava ovde na ovim svetim prostorima", rekao je Teodosije.

Vladika Teodosije je istakao da je obaveza onih koji su ovde da prenesu zavet svojih predaka na buduća pokoljenja.

Liturgiji u manastiru Visoki Dečani prisustvovali su i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i savetnik predsednika Srbije Mlađan Đorđević.

Božićnu liturgiju je služio vladika Teodosije uz sasluženje bratstva Visoki Dečani. Liturgiji je prisustvovalo oko 200 vernika iz svih krajeva Kosova, ali i iz Srbije, kao i učenici iz povratničkog sela Osojane u Metohiji.

Predsednik Srbije je danas na kratko u konaku manstira Visoki Dečani razgovarao sa učenicima škola iz Osojanske doline.

Predsednik Srbije Boris Tadić završio je božićnu posetu manastiru Visoki Dečani, gde je sinoć prisustvovao loženju Badnjaka.

Posetu Tadića manastiru Dečani pratio je i protest Albanaca iz susednog mesta Dečani.

Prethodno je Tadić manastir Visoki Dečani posetio za Uskrs 2009. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.