Bosilegrad: Stranci istražuju rudna ležišta

Izvor: RTS, 07.Dec.2018, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bosilegrad: Stranci istražuju rudna ležišta

U opštini Bosilegrad, blizu tromeđe sa Makedonijom i Bugarskom, u toku su rudarsko-geološka ispitivanja rudnih rezervi olova, cinka i bakra. Pre osam godina britanska kompanija Mineko prepoznala je potencijal ležišta i počela istraživanje. Zapošljavaju 130 radnika, uglavnom meštana, a zbog posla je u ovaj deo Evrope iz Sibira došao i jedan Rus.
Od centra Bosilegrada udaljeno tridesetak kilometara, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << područje u kojem je šezdesetih godina prošlog veka postojao rudnik. Na istoj žili, 100 metara ispod zemlje sada se crpe ruda, izvlači vagonima do postrojenja na površini. Tu ide na preradu, dobijaju se koncentrati sa sadržajima cinka od 50, bakra 20 i olova od 68 odsto.

„Imamo već opipljive rezultate vezano za uspešnu preradu rude, sada je ovo postrojenje u probnom radu, projektovano je da radi dve godine. Računamo da ćemo za to vreme uspeti da dokažemo sve potrebne parametre na osnovu kojih se može vršiti projektovanje rudnika”, kaže Miodrag Vukajlović, direktor „Bosil-metala”.
Radiće se i studija izvodljivosti sa idejnim rešenjima kako napraviti fabriku, odnosno rudnik optimalnog kapaciteta. Sada u postrojenju radi 130 radnika, uglavnom iz okoline Bosilegrada, ali i jedan rudarski inženjer iz Rusije.
„Nije mi važno gde radim, najbitnije je da su ljudi dobri. Način rada je isti”, kaže Sergej Stepanov, rudarski inženjer iz Sibira. „Ovo smo napravili za šest godina, naučili radnike kako da rade.” 

„Nisam ranije radio u rudniku. Moj posao je na izvozu rude, tamo gde se otkopava utovarimo, onda izvezemo, ovde sipamo i to ide u flotaciju”, kaže Nikola Nikolov iz Gornje Lisine.
Postrojenje se nalazi na 1.250 metara nadmorske visine. Svi dobijeni koncentrati iz tri metala - bakra, olova i cinka, izvoze se u Kinu, Poljsku i Rusiju.
Britanska kompanija „Mineko” je od 2010. godine u „Bosil-metal” uložila oko 14 miliona dolara.
„Iduće godine će biti projektovanje i za dve-tri godine krenućemo u izgradnju i puštanje komercijalnih pogona gde bi trebalo da bude zaposleno 300 ljudi”, najavljuje Petar Radović, predstavnik „Mineka” u Srbiji.
„To nije samo što se zapošljavaju ljudi, već imamo tu i 40 odsto i od 5 odsto kapitalnih dobiti po zakonima Republike Srbije, i dolazi u budžet”, objašnjava Vladimir Zaharijev, predsednik Opštine Bosilegrad.
Dokazano je, kažu inženjeri, da na krajnjem jugoistoku Srbije postoji 3,5 miliona tona rude. To je i privredna i razvojna šansa ovog kraja.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.