Borbe robota sve popularniji sport u Kini

Izvor: B92, 21.Avg.2018, 08:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borbe robota sve popularniji "sport" u Kini

U Kini su sve popularnije borbe robota kojima vlasnici upravljaju na daljinski.

Borbe se odvijaju u malim arenama uz glasnu rok muziku, dok se dva gvozdena boksera udaraju i kidaju jedan drugog, a varnice i delovi lete unaokolo.

Ove borbe održavane su i na marginama Svetske robotske konferencije 2018. godine, kada je učestvovalo 57 ekipa iz svih delova Kine. Borbe robota traju tri minuta, a vlasnici na daljinski kontrolišu posebno izrađene mašine.

Sve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << funkcioniše poput bokserskog takmičenja. Svaki pogodak računa se kao bod i, ako ne bude nokauta, sudije broje poene i procenjuju borbenost robota. Borbe robota kao što su "Battlebots" u SAD i "Robot Wars" su još od početka veka popularne u Velikoj Britaniji.

Uobičajeno je da takmičenje ima 20 do 40 ekipa, uglavnom ljubitelja robota i studenata. Roboti se takmiče, poput boksera, u različitim kategorijama, od 13,6 do 110 kilograma.

Za izradu robota od 13,6 kilograma treba mesec dana, a za veće nekada i tri meseca, navode konstruktori, a prenosi Kineski međunarodni radio.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.