Borba protiv korupcije neće srušiti Vladu

Izvor: RTS, 29.Jan.2013, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba protiv korupcije neće srušiti Vladu

Vlada je jedinstvena u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, poručuje vladajuća koalicija. DS smatra da će se vladajuća koalicija raspasti do kraja godine. DSS ističe da borba protiv korupcije može da utiče na stabilnost Vlade. LDP: Vlada ne može još dugo da opstane s obzirom na njene unutrašnje odnose.

Poslanici vladajuće koalicije poručuju da je Vlada Srbije jedinstvena u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Opozicija, s druge strane, smatra >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je stabilnost vlade ozbiljno uzdrmana.

Poslanik Srpske napredne stranke Milovan Drecun poručuje da nema razloga da se stvara animozitet među strankama vladajuće koalicije zbog raznih afera. 

"Ne vidim razloga da se stvara animozitet među vladajućim strankama ako se utvrdi da su neki pojedinci, koji su pripadali nekoj stranci, pod lupom zakona. Čini mi se da oni koji se plaše da bi mogli da dođu pod udar borbe protiv korupcije i kriminala pokušavaju sebe da zaštite tako što će plasirati informacije o sukobima i neslaganjima unutar vladajuće koalicije", rekao je Drecun.

Poslanik SNS-a je u izjavi novinarima u Skupštini upitao da li bi bilo moguće voditi tako efikasnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala da nema jedinstva u vladajućoj koaliciji, a pre svega jedinstva premijera Ivice Dačića i prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića.

Drecun je dodao i da oni koji učestvuju u organizovanom kriminalu i korupciji ne mogu da se identifikuju sa strankama jer su oni ti koji rade nešto nezakonito.

Zamenik šefa poslanika SPS-a Đorđe Milićević izjavio je da postoji potpuno jedinstvo unutar vladajuće koalicije kada je u pitanju borba protiv korupcije i kriminala.

"Postoji potpuno jedinstvo unutar vladajuće koalicije na realizaciji proklamovanih ciljeva i kada su u pitanju nacionalni i državni interesi i kada je u pitanju evropski put, rešenje za ekonomske i socijalne probleme, ali i borba protiv korupcije i kriminala", rekao je Milićević novinarima u Skupštini.

"Ne postoji nejedinstvo oko toga", napomenuo je Milićević. On je rekao da SPS ne doživljava slučajeve "Šarić" i "Galenika" kao udare na tu stranku.

Zamenik šefa poslanika Jedinstvene Srbije Petar Petrović izjavio je da je siguran da nema sukoba u vladi kada je u pitanju borba protiv korupcije i kriminala.

Petrović je rekao da neki pokušavaju da veštački stvore te sukobe kako bi došlo do vanrednih izbora, ali da je vlada jedinstvena i da radi na dobrobit građana.

"Vlada će opstati četiri godine i oni koji zagovaraju izbore neka se spreme za izbore 2016. godine", rekao je Petrović.

Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović izjavio je da će borba protiv korupcije i kriminala do kraja ove godine dovesti do raspada vladajuće koalicije.

"Ako se borba bude vodila u svim pravcima, ona će bez ikakve dileme dovesti i do toga da bude usmerena i na sadašnje koalicione partnere u vladi. Oni će krenuti jedni protiv drugih i to će dovesti do raspada ove koalicije, sigurni smo do kraja ove godine", rekao je Stefanović novinarima u Skupštini.

 On je dodao da se potvrdilo ono što je DS govorila - "da se ova vlada bliži kraju na sreću gradjana, jer ne odražava njihove želje i naamere za boljim životom".

Na pitanje da li se pokrenutim slučajevima krenulo na SPS, Stefanović je odgovorio da on to ne bi tako nazvao, već da je to ono o čemu je DS i govorila - da se borba protiv korupcije i kriminala vodi u svim pravcima, da bude nediskriminatorska i da na nju ne treba gledati sa partijskih pozicija i da je jasno da neki direktori određenih sistema, koji su se možda bavili nedozvoljenim stvarima treba da budu na udaru.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić izjavila je da je uverena da borba protiv korupcije i kriminala može da utiče na stabilnost vlade.

"To će neminovno ugroziti stabilnost ove vlade", rekla je Sanda Rašković Ivić novinarima u Skupštini Srbije.

Ona je uverena u to jer su, kako je navela, sve naznake da će istrage ako budu nepristrasne dovesti do "vrlo visokih funkcionera i članova stranaka u vladi".  

Neodrživa je situacija da vlada još dugo opstane s obzirom na njene unutrašnje odnose, nezavisno od bilo kog konkretnog slučaja, izjavio je poslanik LDP Bojan Đurić.

"U odsustvu bilo kakvih institucija i procedura onda je normalno da se računi u vladajućoj koaliciji prebijaju tako što se preko medija najavljuju akcije, izuzimaju slučajevi iz nadležnosti jednog organa, prebacuju na drugi", rekao je Đurić novinarima u parlamentu, upitan da li slučajevi "Galenika" ili Šarić mogu da doprinese padu Vlade.

Đurić je naveo da je pitanje kada je reč o "Galenici" da li će na kraju odgovarati oni koji su godinama u parlamentu, uprkos kritikama LDP, odobravali enorman novac za tu kompaniju, iako je svima bilo jasno da se taj novac nezakonito troši. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.