Borba kod Studenice: Vatra pobegla iz prstena

Izvor: Mondo, 29.Avg.2015, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba kod Studenice: Vatra pobegla iz prstena

Požar u okolini manastira Studenica je u popodnevnim časovima probio u jednom delu odbrambeni prsten, izjavio je danas načelnik Uprave MUP-a za vatrogasno-spasilačke jedinice Goran Nikolić.

Foto: Čitalac Monda, Vukosav Vule Petronijević

Razlog za to je jak vetar koji je počeo da duva popodne, raznoseći vatru, pa je u jednom delu probijem odbrambeni prsten, objasnio je Nikolić u izjavi Tanjugu.

U jednom delu se digla velika vatrena pijavica i uspela >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je da pređe na drugu stranu. Odmah se pristupilo pravljenju novog pojasa", rekao je Nikolić.

Dodao je da vetar i dalje jako duva, da taj deo šume gori brzo, ali da se vatrogasne službe nadaju da će i to u narednih sat vremena biti pod kontrolom.

"Zbog velike količine dima ne možemo tačno proceniti koliku je površinu požar zahvatio, ali prema slobodnoj proceni reč je o 50 do 100 hektara borove šume i niskog rastinja", rekao je agenciji Beta  načelnik Uprave vatrogasno-spasilačke jedinice u sektoru za vanredne situacije MUP-a Goran Nikolić.

Izvor: Fonet

On je rekao da su vatrogasne ekipe noćas bez prekida gasile požar koji je izbio juče oko 15.00 časova, ali da se vatra proširila i da su zbog jake koncentracije dima u vazduhu vatrogasci pod gas maskama.

Nikolić je ocenio da je situacija zbog požara u Studenici prilično složena, jer je vatra zahvatila nepristupačan deo terena na koji ljudi nisu mogli da priđu, ali da je zaselak Borovci zaštićen od vatre.

Prema njegovim rečima noćas su angažovane dve mašine za prosecanje prstena u zemljištu oko požara, a danas će vatrogascima u Studenici stići pojačanje, tako da će u gašenju učestvovati 115 pripadnika vatrogasno-spasilačke službe.

"Čekamo da požar stigne do proseka koji smo napravili mašinama i da se tu i zaustavi, a danas u Studenicu za 60 vatrogasaca koji se od juče bore sa vatrom, dolazi pojačanje", kazao je Nikolić.

Manastir Studenica nije ugrožen zbog požara, jer je plamen zahvatio šumu preko reke Studenice na udaljenosti od nekoliko kilometara.

Veliki požar zahvatio je juče u popodnevnim satima naselja Borovac i Zimovnik kod Studenice, rečeno je ranije Tanjugu u Odeljenju za vanredne situacije MUP-a Raškog okruga.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Vetar pravi problem, probijen odbrambeni prsten"

Izvor: B92, 29.Avg.2015

Požar u okolini manastira Studenica je u popodnevnim časovima u jednom delu probio odbrambeni prsten...Prema rečima načelnika Uprave MUP-a za vatrogasno-spasilačke jedinice Gorana Nikolića, to će biti iskontrolisano u narednih sat vremena...Razlog za to je jak vetar koji je počeo da duva popodne,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.