Boravak u vodi brzo oporavlja imuni sistem

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2020, 09:35

Boravak u vodi brzo oporavlja imuni sistem

Dobro raspoloženje kroz relaksaciju od stresne svakodnevice i aktivan životni stil su neprocenjivo važni za psiho-fizičko blagostanje našeg organizma, bezmalo koliko i zdrav imuni sistem. Fizička aktivnost ljudskog tela od 60 do 120 minuta dnevno je idealna. Međutim, ono što bi u modernom vremenu bilo sasvim dovoljno jeste i 30 minuta treninga svaki dan.

Mnogi su načini da se očuva imuni sistem čoveka u top-formi , pogotovo u vreme pandemije. Plivanje je sport ili trening >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji može igrati veliku ulogu u tom zadatku.

Stručnjaci se nedvosmisleno slažu da plivanje deluje na celo telo tako što:

• ubrzava rad srca bez stresa

• tonira mišiće

• povećava snagu i izdržljivost

• kondicionira srce i pluća.

S obzirom na to da veliki broj virusa napada upravo pluća, korisno je znati koliko je plivanje dobro za respiratorni sistem. Studija sa američkog univerziteta u Masačusetsu iz 2016. godine, nedvosmisleno je potvrdila očekivanja da osobe koje redovno plivaju, imaju pluća jača od ostalih sportista.

Redukovanje stresa jedna je od najvažnijih stvari koje treba uraditi kako bi ojačali imuni sistem. Plivanje samo 30 minuta, tri puta nedeljno, može sniziti nivo stresa, poboljšati raspoloženje, smanjiti učestalost depresije i anksioznosti i poboljšati san. Nežno istezanje mišića, ritmičko ponavljanje pokreta i udara kao i duboko disanje, meditativnog su karaktera pa smanjuju nivo stresa. Smanjeno lučenje hormona stresa, povećava broj imunoloških ćelija i antitela, koji se bore protiv infekcije, poboljšavajući našu otpornost na bolest.

Kada se udruže fizičke i mentalne prednosti plivanja, potpuno je siguran pozitivni uticaj na imuni sistem.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.