Bolnica u Vrbasu ne prima decu

Izvor: Blic, 20.Jan.2014, 22:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolnica u Vrbasu ne prima decu

Dečje odeljenje Opšte bolnice u Vrbasu ne prima pacijente na stacionarno lečenje, jer je ostalo bez pedijatara, prenose Novosti.

Odeljenje, koje je radilo 24 sata svakog dana u godini, sada radi samo pre podne radnim danima, a vikendima i praznicima je zatvoreno. Iz bolnice, kojoj su potrebna četiri pedijatra, otišla su tri, a dr Mirjana Vujičić Pejčić je na bolovanju, pa je za rad na Dečjem odeljenju angažovan pedijatar u penziji dr Srđan Stokuća.

- Obavestili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << smo sve domove zdravlja, iz kojih nam stižu pacijenti, da zbog nedostatka pedijatara ne možemo bolnički da zbrinjavamo decu, nego ih na lečenje upućujemo u medicinske centre u Novom Sadu, Somboru i Subotici.

Nedostatak pedijatara je postao dramatičan od pre dva meseca, kad je načelnica Dečjeg odeljenja dr Vujičić Pejčić otišla na bolovanje, a dr Bratislav Kažić postao predsednik opštine - objašnjava Miodrag Šoškić, pomoćnik direktora bolnice u Vrbasu, zadužen za pravne i opšte poslove.

On ističe da je u vrbaskoj bolnici, u kojoj se leče pacijenti iz sedam opština Bačke - Vrbasa, Kule, Srbobrana, Bečeja, Bačke Palanke, Bača i Malog Iđoša, stalno otvoren konkurs za pedijatra, ali se niko ne javlja.

- Dobili smo proširenje kadrovskog plana, prema kojem možemo da primimo jednog pedijatra u stalni radni odnos i još jednog do povratka dr Kažića, a jednog lekara da pošaljemo na specijalizaciju iz pedijatrije. Neophodna su nam četiri pedijatra, od kojih jedan neonatolog - navodi Šoškić.

Prema njegovim rečima, sa osam na pet, smanjio se i broj pedijatara u DZ „Veljko Vlahović“ u Vrbasu, sa kojim je bolnica imala ugovor o dopunskom radu.

- Angažovanje pedijatara iz DZ za rad u bolnici je prekinuto jer RFZO odbija da im obezbeđuje zarade, nego tu obavezu prebacuje na bolnicu, koja nema novca za ovu uslugu. Menadžment bolnice se povodom toga obraćao i Vladi Vojvodine, kao osnivaču i Ministarstvu zdravlja, ali nije bilo efekta. Ovih dana uputili smo još jedan dopis na adresu RFZO, podsetilvši na odredbu Zakona o zdravstvenoj zaštiti da ugovor o dopunskom radu može da se zaključi ako za pružanje usluga ne može drukčije da se obezbedi odgovarajući kadar - kaže Miodrag Šoškić.

Dopunski rad neplaćen

Pedijatrima DZ „Veljko Vlahović“, koji su dopunski radili u vrbaskoj bolnici, nisu isplaćene nadoknade za tri meseca.

- Oni su voljni da rade, ali samo ako im se izmire neisplaćene zarade i ako RFZO da garancije da će ubuduće plaćati dopunski rad - napominje Šoškić.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Vrbasu deca ne mogu u bolnicu

Izvor: B92, 20.Jan.2014

Vrbas -- Dečje odeljenje Opšte bolnice u Vrbasu ne prima pacijente na stacionarno lečenje, jer je ostalo bez pedijatara, pišu Novosti...Odeljenje, koje je radilo 24 sata svakog dana u godini, sada radi samo pre podne radnim danima, a vikendima i praznicima je zatvoreno...Iz bolnice, kojoj su potrebna...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.