Bolnica Lekara bez granica pogođena zbog ljudske greške

Izvor: RTS, 25.Nov.2015, 20:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolnica Lekara bez granica pogođena zbog ljudske greške

Komandant američkih snaga u Avganistanu general Džon Kembel navodi da je za američki napad na bolnicu organizacije Lekari bez granica u Avganistanu 3. oktobra prvenstveno kriv ljudski faktor.
Džon Kembel je na konferenciji za štampu u sedištu NATO-a u Avganistanu rekao da je ta tragična nesreća, koja se mogla izbeći, izazvana prvenstveno ljudskom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << greškom.

"Pripadnici američkih snaga su pogrešno identifikovali bolnicu kao metu verujući da napadaju drugu zgradu udaljenu nekoliko stotina metara u kojoj je, prema izveštajima, bilo boraca", naveo je Kembel.
Dodao je da oni koji su tražili napad i oni koji su ga izveli iz vazduha nisu preduzeli odgovarajuće mere da provere da li je objekat legitimna vojna meta."
Kembel je rekao da su oni koji su imali veze sa incidentom suspendovani i najavio da će uskoro biti saopšteni rezultati istrage.
Na istoj konferenciji za štampu general Vilson Šofner je rekao da neki koji su bili uključeni u napade nisu sledili pravila angažovanja.
"Mi smo izvukli pouku iz ovog strašnog incidenta," rekao je Kembel, dodavši da će biti preduzete administrativne i disciplinske mere.
Na bolnicu u Kunduzu u Avganistanu izvršen je snažan napad američkog borbenog aviona AC-130, što je izazvalo međunarodnu osudu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.