Boljevićeva: Političari treba da se uzdrže od komentara

Izvor: RTS, 13.Feb.2013, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Boljevićeva: Političari treba da se uzdrže od komentara

Svi političari, a posebno oni na vlasti, trebalo bi da se uzdržavaju od najava podizanja optužnica i izricanja presuda, kaže predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević. To rađa sumnju o pritisku na tužilaštvo i sud ili o dogovorima sa njima, što je neprihvatljivo, ističe Boljevićeva.

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević izjavila je da bi svi, a posebno političari na vlasti, trebalo da se uzdržavaju od najava podizanja optužnica i izricanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << presuda, jer to rađa sumnju o pritisku na tužilaštvo i sud ili o dogovorima sa njima, što je neprihvatljivo.

"Što su političari na višem položaju na vlasti, to bi više trebalo da se uzdržavaju od komentara o tome da li postoje osnovi za određivanje pritvora i zadržavanje u njemu, da li bi neko trebalo da bude osuđen i kada, jer su to stvari koje oni ne mogu i ne treba da znaju", rekla je Dragana Boljević agenciji Beta.

Dragana Boljević navela je da ni sud ne zna kada će neku stvar presuditi sve dok ne budu izvedeni svi relevantni dokazi i dok se ne steknu uslovi za presuđenje.

Predsednica Društva sudija Srbije je, povodom ocene potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da predsednik Vlade Ivica Dačić nije počinio krivično delo u susretima sa osumnjičenim za šverc kokaina Rodoljubom Radulovićem, zvanim Miša Banana, rekla da ne želi da komentariše političke teme.

"Ovde je reč o poverenju i legitimitetu za obavljanje neke javne funkcije", rekla je Dragana Boljević.

Istakla je da je za razliku od Srbije, odgovornost političara u razvijenom svetu mnogo šira od krivične, jer je pažnja javnosti usmerena i na moralnost njihovih postupaka.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.