Izvor: B92, 07.Maj.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolja zaštita svedoka saradnika

Beograd -- Zoran Stojković odbacuje tvrdnje da izmene zakona o svedocima saradnicima ima veze sa hapšenjem Milorada Lukovića.

U izjavi za B92, Stojković navodi da je problem suđenja za organizovani kriminal i ratne zločine nastao i zbog nedovoljno dobro regulisanog statusa zaštićenog svedoka.

Sa tih razloga formirana je radna grupa za izradu teksta zakona o zaštićenom svedoku, koja je već održala jedan sastanak i naredni zakazala za 8. maj: "Mi u najkraćem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << roku očekujemo da tekst zakona bude urađen. To nema nikakve veze sa predajom Milorada Lukovića, jer u vreme kada je odluka da se oformi radna grupa donešena, niko nije mogao ni da pretpostavi da će se on predati. Radi se o zlonamernoj interpretaciji. Ovo formiranje radne grupe nema nikakve veze sa predajom Milorada Ulemeka", kazao je Stojković.

Navodeći razloge zbog kojih je potreban novi zakon o zaštićenom svedoku, ministar pradve kaže: "Organizovani kriminal ili ratni zločini se najčešće utvrđuju putem svedoka. Taj svedok, zbog postojanja mogućnosti da bude i te kako ugrožen, mora da bude zaštićen i da od prvog trenutka bude poznato koji je status tog svedoka, a ne kao što je kod nas urađeno, sa nekim odredbama koje mogu da se tumače na različite načine, pa po televizijama slušati od desetak pravnika - desetak mišljenja. S druge strane, ovo ima posebnog značaja u situaciji kada postoje najave da bi jedan broj predmeta Haški tribunal bio spreman da ustupi našim sudovima. U toj situaciji mi moramo sve da uradimo na normativnom planu da bi suđenja za ratne zločine mogla da se ovde nesmetano odvijaju", rekao je Stojković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.