Boko haram oteo 135 osoba

Izvor: B92, 05.Avg.2015, 22:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Boko haram oteo 135 osoba

Ekstremisti Boko harama oteli su na severu Kameruna, u blizini granice sa Nigerijom 135 osoba i ubili još najmanje njih osmoro, javile su agencije.

Kamerunska policija saopštila je da su ekstremisti u utorak napali selo Čakamari.

Ubijeni su pripadnici lokalnog "komiteta za građansku samozaštitu", a među žrtvama su dve žene.

Jedan pripadnik tog komiteta rekao je Frans presu da su članovi Boko harama (u prevodu: Zapadno obrazovanje je greh) spalili više >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kuća pre nego što su napustili selo sa taocima.

AFP, takođe, izveštava da su pobunjeni islamisti ubili devet ribara u selu blizu obala jezera Čad na severoistoku Nigerije.

Francuska agencija podseća da je više od 800 ljudi ubijeno za samo dva meseca u talasu napada Boko harama, započetog pošto je nigerijski predsednik Muhamad Buhari preuzeo dužnost uz obećanje da će poraziti militante.

Meta napada je i Kamerun, koji se protiv ekstremista bori u okviru regionalnih snaga.

Od 2009. godine u nasilju te grupe poginulo je više od 15.000 ljudi.

Prošle sedmice predsednici Nigerije i Kameruna, Buhari i Pol Bija, dogovorili su se da pojačaju saradnju u oblasti bezbednosti na zajedničkoj granici i obećali dinamičniju razmenu obaveštajnih podataka.

Boko haram teži formiranju islamskog kalifata i uvođenju šerijatskog prava na čitavoj teritoriji Nigerije, protiveći se zapadnjačkom načinu života i obrazovanja.

U martu ove godine grupa se zaklela na vernost organizaciji "Islamska država".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Boko Haram" oteo više od 100 i pobio osmoro ljudi

Izvor: Blic, 05.Avg.2015

Džihadisti iz organizacije “Boko Haram” oteli su 135 osoba i ubili najmanje osmoro u napadu na selo Čakamari u Kamerunu...- Pripadnici “Boko Harama” napali su selo Čakamari. Ubili su osam osoba - rekao je neimenovani lokalni zvaničnik...Kamerun, koji je deo regionalnih snaga u borbi protiv...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.