Bojkot popisa politička akcija iz Prištine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Okt.2011, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bojkot popisa politička akcija iz Prištine

BEOGRAD -

Ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković ocenio je da je bojkot popisa stanovništva na jugu Srbije politička akcija dirigovana iz Prištine.

Marković je u intervjuu današnjoj "Politici" rekao da su predstavnici Koordinacionog tela, zajedno sa direktorom Zavoda za statistiku, bili na jugu Srbije i pokušali da odgovore na sva sporna pitanja.

"Napravljena je višejezična zbirka za pripadnike svih nacionalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << manjina, a dodatno su štampane za albanski jezik, napravljeno je metodološko uputstvo, zatim organizaciono uputstvo, vodič za popisivače", naveo je on.

Konstatujući da je u tehničkom smislu sve pokušano, Marković je ocenio da "odluka o bojkotu nije vezana za to, već se, rodila van Preševa i Bujanovca".

Ministar za ljudska i manjinska prava i državnu upravu i lokalnu samoupravu je taksativno naveo koje je sve probleme država rešila na jugu Srbije u poslednje tri godine i ocenio da je to više nego u prethodnih 17.

"Mi tamo imamo više razumevanja od građana nego od političara. Oni idu u bojkot: njihovi popisivači su u poslednjem momentu izašli iz popisnih komisija. Tako smo dobili jednu političku akciju koja je, očigledno dirigovana iz Prištine", rekao je Marković.

On kaže da je "apsolutno siguran" da je odluka o bojkotu rukovođena političkim razlozima, koji nemaju veze sa građanima Preševa, Bujanvca i Medveđe.

Govoreći o situaciji u Sandžaku, Marković je rekao da Bošnjaci imaju dva ministra u vladi i da nije on taj koji treba da ministrima daje savete.

"Oni, u krajnjem slučaju, u najvećoj meri određuju tok politike vlade Srbije prema Sandžaku", dodao je on.

Marković smatra da se izbori za Bošnjački nacionalni savet neće održati dok se ne steknu uslovi koji pre svega podrazumevaju da neko izađe na izbore.

"Situacija je takva kakva jeste i svako tu snosi deo odgovornosti, a posebno oni koji ne žele da učestvuju na izborima za formiranje Nacionalnog saveta", rekao je on.

Na celoj teritoriji Srbije, izuzev Kosova i Metohije, juče je počeo popis stanovništva, domaćinstava i stanova.

U Preševu i Bujanovcu, opštinama sa većinskim albanskim stanovništvom, koji su takođe pozvani na bojkot, popis teče bez problema.

Popisivači, međutim, nisu ulazili u mesta u kojima žive samo Albanci, već se popis se odvija samo u sredinama u kojima živi mešovito albansko-srpsko stanovništvo ili samo Srbi, Romi i pripadnici drugih manjina.

Novine u upitniku za popis

Upitnik za popis sadrži 45 pitanja i obuhvatniji je od onih na prethodnim popisima, jer će građani prvi put odgovarati na pitanja koja se odnose na kompjutersku pismenosti ili poteškoće u svakodnevnim aktivnostima.

Formular za popis stanovništva osim uobičajenih pitanja o imenu, prezimenu, datumu, mestu i godini rođenja, predviđa da građani odgovore i kojim prevozom putuju do posla, kao i o izvorima sredstava za život.

Novinu predstavljaju i pitanja koja se odnose na eventualne poteškoće u svakodnevnim aktivnostima, pa, između ostalog, i da li vam teško pada penjanje uz stepenice, ali i ona vezana za probleme sa vidom, sluhom, pamćenjem i komunikacijom.

Na ova, kao i na pitanje da li u domaćinstvu ima članova raseljenih s Kosova posle 24. marta 1999. godine, građani nisu obavezni da odgovore.

Upitnikom za domaćinstvo i stan, osim onih uobičajenih o površini i spratnosti, građani će biti pitani da li imaju nužnik i da li je on u okviru kupatila ili u posebnoj prostoriji.

Domaćini treba da znaju datum izgradnje objekta u kome žive, kao i od kakvog su materijala spoljni zidovi.

Građani mogu odgovarati na sva pitanja bez ikakvih pritisaka, a njihovi odgovori će biti korišteni isključivo u statističke svrhe.

Ukoliko građanin odbije da učestvuje u popisu predviđene su kazne od 20 do 50 hiljada dinara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.