Bogovađa: Dva dečaka iz Somalije upisala prvi razred

Izvor: Kurir, 28.Jan.2013, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogovađa: Dva dečaka iz Somalije upisala prvi razred

Braća Džamal i Salah stari 12 godina su u Centru za azilante proveli godinu dana i savladali srpski jezik, što im omogućava da prate nastavu

VALJEVO - Dvojica dečaka iz Somalije, iz porodice azilanata u Centru u Bogovađi kod Lajkovca, pošli su u prvi razred lokalne osnovne škole.

Na početku drugog polugodišta prvaci su postali braća Džamal i Salah stari 12 godina, koji su u Centru za azilante proveli godinu dana i savladali srpski jezik, što im omogućava >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da prate nastavu.

Njihova učiteljica Ana Živković iz izdvojenog odeljenja Osnovne škole "Mile Dubljević" iz Lajkovca, u Bogovađi, rekla je da su se Džamal i Salah "odlično uklopili".

Ona nije isključila mogućnost da im se u školskim klupama priključe vršnjaci iz Sirije, Pakistana, Avganistana ili Somalije, takođe iz azilantskih porodica, ukoliko "u dovoljnoj meri" savladaju srpski jezik.

Centar za azilante u Bogovađi otvoren je, odlukom Vlade Srbije, u junu 2011. kako bi se rasteretio sličan centar u Banji Koviljači, a ovo je prvi slučaj da deca iz tog centra pođu u školu.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.