Bogićević ojadio 26 banaka za milione

Izvor: Blic, 08.Feb.2014, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogićević ojadio 26 banaka za milione

Jedan od najvećih poreskih dužnika u Srbiji Miroslav Bogićević iz centrale u Šapcu radi naočigled inspektora filijale Poreske uprave.

Iako je račune „Farmakoma MB“ blokiralo 26 banaka, vlasnik te kompanije Miroslav Bogićević nastavio je da radi preko nove firme „Farmakom Finance“.

Računi njegovih trinaest kompanija blokirani su za 85 miliona evra, a svaka banka u proseku potražuje 3,2 miliona. Dospele dugove kompanija “Farmakom MB” nema samo u pet >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od ukupno 29 banaka u Srbiji - Jugobanci iz Kosovske Mitrovice, Oportjuniti banci, Prokredit, Marfin i Pireus.

Prodaje zapise

Na pitanje hoće li da prodaje imovinu da bi vratio dugove, Bogićević kaže da je to rezervna varijanta.

- „Farmakom“ je u procesu restrukturiranja i o tome vode račune naši poverioci, domaće banke i Svetska banka. I ja tražim finansijere, moje firme prodaju hartije od vrednosti. Kupaca ima - kaže Bogićević.

Ostali su joj blokirali najmanje jedan račun - Banka Inteza četiri, Komercijalna banka tri, Vojvođanska dva računa.

Uzimao svuda

Bogićević preko svojih firmi ima kredite u 26 banaka.

Bogićevića su prvo blokirale Findomestik i Zber banka u aprilu 2013. godine. Nova blokada je došla i od Poreske uprave, jer su dugovi „Farmakoma“ za poreze i doprinose kontinuirano rasli - sa 823 miliona dinara u septembru 2013. na 1,2 milijarde tri meseca posle.

Poreska policija je po hitnom nalogu ulazila u sve Bogićevićeve blokirane kompanije. Redom je popisivala imovinu, mašine, opremu, zalihe... Prinudne naplate nije bilo.

- Bogićević je nastavio da radi preko nove firme „Farmakom Finance“ čiji je osnivač PIK „7. jul“ iz Debrca. Ova firma je osnovana u maju prošle godine u Beogradu, a od septembra posluje u Šapcu. Pošto je utvrđeno da njen osnivač nije platio porez, 25. decembra joj je oduzet PIB. Vraćen je, međutim, već prvog radnog dana ove godine 3. januara, jer je „7. jul“ navodno izmirio dugovanja državi. Nezvanično, Bogićević je vlasnik i novoosnovane firme „MB trejding Jurop“.

U Poreskoj upravi Šapca nisu odgovorili na pitanje „Blica“ zašto nisu blokirani računi novootvorenih Bogićevićevih firmi, iako ih je na to upozorio sada već bivši direktor PU Srbije Ivan Simič. Navodno im je za odgovore bila potrebna saglasnost centrale.

U „Farmakomu“ tvrde da nove kompanije rade legalno i da im tokove novca kontrolišu Svetska banka i najveći poverioci. Bogićević potvrđuje i da su ga prvo blokirale Findomestik i Zber banka.

- Dobili smo blokadu, a da nam dinar nije došao na naplatu. Zato sam ih tužio. I druge banke su brzo zategle. Dogovor je bio da mi kreditiraju proizvodnju na šest meseci do godinu dana, da ja vraćam kredite, a da ih banke obnavljaju. Banke su obustavile zajmove. AIK banka mi je u januaru 2013. čak tražila da vratim 13 miliona evra, koji nisu dospeli na naplatu. To su mi radili i drugi - Poštanska štedionica, Univerzal i Jubmes banka. Mislim da iza svega stoji Miroslav Mišković koji hoće da mi preuzme firme - kaže Bogićević za “Blic”.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.