Bogatstvo kulturnog i istorijskog nasleđa

Izvor: Danas, 11.Avg.2015, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogatstvo kulturnog i istorijskog nasleđa

Proteklog vikenda održane su u Baškom Petrovcu 54. Slovačke narodne svečanosti, u okviru kojih je organizovano više programa koji su pokazali sve bogatstvo kulturnog i istorijskog nasleđa Slovaka u Vojvodini. Reč je o vašaru narodne umetnosti, izložbi naivne umetnosti povodom 60. godišnjice Galerije naivne umetnosti iz Kovačice, gala koncertu slovačkih folklornih trupa, izložbi Biblija na putevima, koncertu kamernog mešovitog hora Cantica Collegium Musicum iz Slovačke... >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas <<

Publika je imala priliku da vidi i dve pozorišne predstave, takmičenje u kuvanju ovčijeg paprikaša, susret slovačkih novinara i Rockton - koncert slovačkih rok bendova povodom 50. godišnjice rokenrola u Bačkom Petrovcu.

Svečanosti su otvorili predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Ana Tomanova Makanova, predsednica Matice slovačke Katarina Melegova Melihova i predsednik opštine Bački Petrovac Pavel Marčok, a među posetiocima su bili odlazeći ambasador Slovačke Jan Varša, pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, državni sekretar Ministarstva rada, socijalnih poslova i porodice Slovačke republike Branislav Ondruš i drugi. U prostorima Muzeja na spratu zgrade Matice slovačke u Srbiji otvorena vrata su bila i za posetu instaliranim izložbama - Slovačka soba, Poznajete me? i Dečja odeća u prošlosti Slovaka iz Vojvodine, a kustoskinja ove izložbe je etnološkinja Marijan Pavlov.

Tom prilikom u Muzeju vojvođanskih Slovaka, u Galeriji Zuzke Medveđove otvorena je izložba Naivna umetnost Kovačice - iz Galerije naivne umetnosti u Kovačici, povodom 60 godina od njenog osnivanja. Sve je počelo skromno, stidljivo, nestručno i naivno. Godine 1939. Martin Paluška i Jan Sokol otkrili su jedan drugome svoju ljubav ka slikarstvu. Posle tri godine pridružio im se Mihal Bireš, a za vreme prvih posleratnih godina, tačnije 1947, upoznali su se sa Vladimirom Bobošem, koji ih je učio slikarskom zanatu. Ova grupa ljubitelja likovne umetnosti početkom 1951. na čelu sa Vladimirom Bobošem osnovala je prvu likovnu sekciju u selu, koja je delovala u okviru Kulturno-prosvetnog društva Pokrok. Krajem iste godine pridružili su im se i Martin Jonaš i Jan Knjazovic, a kasnije i samouki slikari. Slikari iz Kovačice svoje slike prvi put su zajedno izlagali 1952. za Dan Kovačice. Od tada se izložba Kovačički oktobar organizuje svake godine, prvog vikenda. Od tada do danas njihove slike, blago ovog mesta, bile su izlagane u svim delovima sveta. Kovačica je time zaista postala Meka ljubitelja naivne umetnosti. Mnoge poznate ličnosti, kao što su Fransoa Miteran, Huan Karlos, Pele, Ursula Andersen, Rolingstounsi... hiljade poznatih i manje poznatih ljubitelja naive posetilo je i još uvek posećuje ovaj centar naivne umetnosti. Ovog vikenda priliku da vide likovna ostvarenja naivnih umetnika iz Kovačice imali su svi koji su na Slovačkim narodnim svečanostima posetili Galeriju Zuzke Medveđove u Bačkom Petrovcu.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.