Bogata ponuda banaka za refinansiranje kredita

Izvor: Blic, 01.Jul.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogata ponuda banaka za refinansiranje kredita

Banke u Srbiji, osim kredita za refinansiranje u stranoj valuti, nude i dinarske kredite za refinansiranje, koji su posebno povoljni jer za njih ne mora da se položi 30 odsto depozita ili učešće, kao što je slučaj kod takvih zajmova indeksiranih u evrima ili francima. Ali, pre nego što rešite da uzmete novi kredit po povoljnijim uslovima kako bi otplatili stari, neophodno je napraviti dobru kalkulaciju kako na kraju ne bi platili mnogo više nego što ste planirali.

Krediti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za refinansiranje najviše se isplate u slučaju ranije otplate starog kredita. Zato je preporuka da građani ukoliko žele da objedine više kredita u jedan, koji ima duži rok otplate i nižu ratu, to čine u prvim godinama postojećih zaduženja.

Za dinarske kredite za refinansiranje, odlukom Narodne banke Srbije, kao i za sve druge zajmove u domaćoj valuti, ne mora da se položi depozit ili učešće, a to ih čini posebno atraktivnim.

Pre nego što odlučite da stari kredit zamenite novim, treba da vidite koliko košta prevremena otplata kredita koji ste već uzeli. Uobičajeno je da je to od jedan do tri odsto od ostatka duga. Naročita pažnja treba da se obrati i na visinu efektivne kamatne stope, jer su u nju uračunati svi troškovi i na osnovu nje može se videti prava cena kredita.

„Banka Inteza"

Pored kredita za refinansiranje i u dinarima i u evrima, „Banka Inteza" nudi i refinansiranje duga po najnižoj kamati American Express Blue karticom.

Kredit u evrima

- od 300 do 5.000 evra

- rok otplate 24 meseca

- depozit od 30 odsto

- kamatna stopa od 13% (eks od 17,4%)

Krediti u dinarima

-od 25.000 do 400.000

- rok otplate 24 meseca

- bez depozita i učešća

-kamatna stopa od 19.09%

-* za uzimanje kredita za refinansiranje građani ne moraju da imaju otvoren tekući račun u „Banci Inteza"

American Express Blue

„Banka Inteza" u okviru promotivne akcije svim korisnicima American Express Blue kreditne kartice omogućava da bez ikakvih dodatnih troškova izvrše transfer zaduženja po kreditnim karticama drugih banaka i da otplaćuju dug po najnižoj kamatnoj stopi, koja iznosi 1,5% za dinarsku potrošnju, a 0,9% za potrošnju u evrima.

nKako dobiti ovu karticu:

1. podneti zahtev

2. doneti na uvid ličnu kartu i poslednji izvod računa kreditne kartice čiji dug građani žele da otplate

3. U roku od 48 sati banka obaveštava da li je kartica odobrena i sa kolikim limitom.

4. Građani podnose dokument o redovnim mesečnim primanjim, kao i potvrdu o mestu stanovanja.

nPrednosti ove kartice:

1. Korisnici Blue kartice dug otplaćuju po kamatnoj stopi od 1,5% za dinare, odnosno 0,9% za evre, bez ikakvih dodatnih troškova.

2. U prvoj godini, korisnici Blue kartice su oslobođeni plaćanja članarine ukoliko u roku od godinu dana od aktiviranja kartice potroše 300 evra.

3. Mesečno se izmiruje minimalno 5% od ukupne potrošnje iz prethodnog perioda, dok se na ostatak duga obračunava kamata. Može se uplatiti i više od 5% duga, a može se izmiriti i celokupno zaduženje iz prethodnog perioda.

„Sosijete Ženeral"

U svojoj ponudi banka ima kredite za refinansiranje gotovinskih kredita, dozvoljene pozajmice i kreditne kartice, kredite za refinansiranje potrošačkih kredita i kredite za refinansiranje stambenih kredita, sve sa valutnom klauzulom (EUR).

1. Iznos kredita

- od 500 evra do 12.000 evra (za stambene kredite minimum je 10.000 evra)

2. Uslovi

- potvrda poslodavca o stalnom radnom odnosu i visini primanja

- tekući račun (potrebno je da klijent ima ili otvori tekući račun u banci )

- potvrda o ostatku duga banke

3. Odobrenje

- preliminarno odobrenje dobija se u roku od 15 minuta

4. Prednosti

- kamatna stopa je fiksna tokom celog perioda otplate

- nema troškova odobravanja i vođenja kredita

- refinansiranje stambenih kredita je bez učešća i depozita, bez administrativnog troška, uz mogućnost uključivanje troškova prevremene otplate druge banke (čiji se kredit refinansira) i premije osiguranja NKOSK, ukoliko kredit koji se refinansira nije bio osiguran kod NKOSK u iznos kredita

„Folks banka"

„Folks banka" u ponudi ima kredite i kartice namenjene za refinansiranje obaveza u drugim bankama.

Refinansiranje karticama

- Projekat refinansiranja kartica izdatih u drugim bankama namenjen je novim klijentima koji ispunjavaju uslove za dobijanje MasterCard Standard ili Gold Revolving kartice „Folksbanke".

- Za refinansiranje kreditnom karticom nije potrebno prebacivanje plate na račun u „Folksbanci", ali ukoliko klijent to uradi, onda dobija povoljniju kamatu koja iznosi 1,9% mesečno.

Krediti

- čak do 20.000 evra

- Za refinansiranje kredita potrebno je otvoriti tekući račun u „Folksbanci", na koji će klijent primati platu,

- pored potrebne dokumentacije klijent treba da priloži i potvrdu o ostatku duga kredita ili kartice koji se refinansira.

- Kredit za refinansiranje je u dinarima tako da nije potreban depozit ili učešće, a kamatna stopa za kredit je veoma konkurentna i iznosi 16%. To znači da će refinansiranjem osloboditi depozit kredita koji refinansiraju, a taj novac će moći da iskoriste, na primer, za godišnji odmor.

„Hipo Alpe-Adrija banka"

„Hipo Alpe-Adrija banka" u svojoj ponudi ima kredite za refinansiranje kredita koje klijenti imaju u drugim bankama. U obzir dolaze refinansiranja svih kredita, počev od gotovinskih, pa do stambenih.

Refinansiranje gotovinskih kredita:

1. indeksirani u evrima, kamatna stopa od 11% godišnje, od 500 do 15.000 evra

2. indeksirani u dinarima, kamatna stopa od 18,95% godišnje, bez učešća ili depozita

Refinansiranje zaduženja po tekućim računima:

- od 40.000 do 400.000 dinara ili u evrima od 500 do 5.000 EUR

- posebna pogodnost kod ovih kredita je da nije potrebno učešće ili depozit i banka ne naplaćuje jednokratnu naknadu za obradu

Refinansiranje putem VISA revolving kartice:

- najniža kamatna stopa na tržištu od 1,45% mesečno

- bez plaćanja naknade

- VISA revolving karticom „Hipo banke" se mogu refinansirati dugovanja po osnovu drugih revolving kartica i kredita. Odmah po odobravanju revolving kartice, klijent je u mogućnosti da raspolaže gotovinom, kao i da plaćan robu i usluge u okviru odobrenog limita.

Građani koji se odluče za neki od gore navedenih kredita ili kartica ne moraju obavezno imati otvoren tekući račun u „Hipo banci".

„Alfa banka"

„Alfa banka" Srbija ima namenski kredit za refinansiranje kojim je moguće refinansirati obaveze po osnovu gotovinskih i potrošačkih kredita, kreditnih kartica, kao i dozvoljenih prekoračenja po tekućim računima građana. Krediti za refinansiranje mogu se uzeti u dinarima ili u evrima. Posebna pogodnost dinarskih kredita za refinansiranje je u tome što građani mogu refinansirati svoje prethodno uzete kredite vezane za stranu valutu i time osloboditi depozit koji su tom prilikom položili.

Kredit u dinarima:

- visina kredita od 13.000-800.000 dinara

- bez učešća i depozita

- kamatna stopa za klijente banke : 17,00% GKS, od 18,08% EKS, za ostale: 18,00% GKS, od 19,09% EKS

- otplata 12-60 meseci

- jednokratni troškovi 2,00%

Kartice:

Klijenti koji žele da refinansiraju dug kreditnom karticom „Alfa banke" mogu da izaberu proizvod iz naše ponude, u skladu sa svojim potrebama i željama. U našoj ponudi su nacionalna Dina Credit Card i internacionalne Visa Revolving, Visa Gold i Visa Benefit, kojom korisnici ostvaruju bonus prilikom svake kupovine.

Za kreditne kartice minimalni limit je u visini refinansiranog dugovanja, dok maksimalni limit po refinansirajućoj kartici zavisi od kreditne sposobnosti klijenata.

„PIREUS BANKA"

„Piraes" banka u svojoj kreditnoj ponudi ima veoma konkurentne kreditne proizvode kojima se mogu refinansirati zaduženja po kreditima i kreditnim karticama.

„Pireus banka", u okviru superakcije, trenutno ima najpovoljniju ponudu za refinansiranje duga po kreditnim karticama drugih banaka: 0% kamate za refinansiranje zaduženja po kreditnim karticama, kao i 0% kamate za svaku kupovinu. Akcija traje do 31. avgusta i važi za bilo koju VISA, MasterCard i DinaCard revolving platnu karticu „Pireus banke". Osluškujući potrebe svojih klijenata, „Pireus banka" će već početkom jula u svoj kreditni portfolio uvrstiti i novi kredit za refinansiranje sa najkonkurentnijim uslovima na tržištu.

„Pireus banka" odobrava gotovinske kredite za refinansiranje u maksimalnom iznosu do 15.000 evra, dok je maksimalni kreditni limit na platnoj kartici do 10.000 evra.

„Pireus banka" je u sezoni godišnjih odmora pokrenula superakciju, koja svim novim korisnicima „Pireus" revolving kartica omogućava beskamatno refinansiranje duga po kreditnim karticama drugih banaka, i to 3 meseca od trenutka prenosa sredstava. Specijalna pogodnost ove akcije je kupovina bez kamate kada će sva plaćanja u zemlji i inostranstvu karticama koje su izdate ovog leta biti tarifana sa 0% kamate i to tri meseca od momenta otvaranja računa. Akcija traje do 31. avgusta 2008. godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.