Bloomberg: Kina uz pomoć čipova špijunirala Apple i Amazon

Izvor: N1 televizija, 05.Okt.2018, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bloomberg: Kina uz pomoć čipova špijunirala Apple i Amazon

Apple i Amazon neke su od 30 američkih kompanija i državnih agencija kojima su kineski špijuni krali podatke putem malih čipova umetnutih u matične ploče servera, tvrdi Bloomberg, dok te kompanije to opovrgavaju.

Serveri su bili kompromitovani prilikom proizvodnje, a čipovi su, čim su prvi put aktivirani, nastavili da rade, piše ta agencija.

Apple, Amazon i Super Micro Computer, koji je, kako tvrdi Bloomberg, proizveo te čipove, odbacili su te >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << tvrdnje, nazivajući ih "neistinitim".

U oštrom saopštenju Apple navodi da nije pronađen nikakav dokaz koji bi podupro takve optužbe, a isto je poručio i Amazon.

Bloomberg je pisao da je jednogodišnja istraga otkrila dokaze o širokom napadu koji je omogućio Pekingu pristup u 30 velikih kompanija i mnogim saveznim agencijama.

Dodali su da su se prve informacije o špijunskoj kampanji pojavile tokom bezbednosti testiranja koje je sproveo Amazon 2015. godine, pre nego su počeli da koriste servere američke kompanije Elemental, koji su proizvedeni u kineskim kompanijama Super Micro Computer-a.

To otkriće podstaklo je dugotrajnu "strogo poverljivu istragu" američkih obaveštajnih agencija, u kojoj su pronađeni kompromitovani serveri, tvrdi Bloomberg i dodaje da je Kina u poziciji da izvede takav napad jer se 90 posto ličnih računara u svetu proizvodi u toj zemlji.

Sprovođenje napada uključivalo je "razvoj dubokog razumevanja dizajna proizvoda, manipulisanje komponentama u fabrici i osiguravanje da krivotvoreni proizvodi prođu kroz globalni logistički lanac do željene lokacije", istaknuto je u izveštaju.

Mnoge američke kompanije, uključujući Apple, Amazon i velike banke, takođe su koristile hardvere proizvedene od strane Super Micro Computer-a.

Bloomberg tvrdi da je istraga dovela neke kompanije do toga da su uklonile servere Super Micro te završile poslovne odnose s njima.

Amazon i Apple su negirali da postoji bili kakav dokaz koji bi potkrepio Blumbergove tvrdnje.

Super Micro Computer saopštio je da ne zna za bilo kakvu vladinu istragu po tom pitanju, kao i da niti jedan kupac nije prestao da koristi njihov proizvod zbog straha od kineskih hakera.
Pogledaj vesti o: Apple

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.