Blokiraju sudove  zbog fiskalnih kasa

Izvor: Glas javnosti, 25.Okt.2009, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blokiraju sudove zbog fiskalnih kasa

BEOGRAD - Sudovi u Srbiji početkom novembra biće u trodnevnoj blokadi pošto se nijedan advokat neće pojaviti na ročištima! Naime, Skupština Advokatske komore Srbije odlučila je juče jednoglasno da počev od 9. novembra advokati stupe u trodnevni generalni protest upozorenja kao vrstu pritiska na vladu zbog uvođenja fiskalnih kasa u advokatske kancelarije.

Odluku o tome da li će advokati tokom protesta obavljati neodložne aktivnosti kao što su privremene mere, rokovi na žalbu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i pritvori, doneće protestni odbor naknadno.

Advokati su se složili da uvođenje fiskalnih kasa ugrožava nezavisnost rada advokata i narušava tajnost predmeta i odlučili da vladi upute peticiju u kojoj traže izmenu člana 3. Zakona o fiskalnim kasama i stavljanje Uredbe o uvođenju fiskalnih kasa u advokatske kancelarije van snage.

Tokom rasprave advokati su optužili ministra trgovine i usluga Slobodana Milosavljevića da ne zna šta je advokatura.

POSLE RUČKA BEZ KVORUMA

Iako je na jučerašnjoj vanrednoj sednici, koja je trebalo da se održi odmah posle treće redove sednice, Skupština trebalo da se izjasni o tome da li Upravni odbor AKS ili Skupština predlaže kandidate za članove u Visokom savetu sudstva i Državnom veću tužilaca, to se nije dogodilo pošto posle pauze za ručak nije bilo kvoruma.

Podsetimo, Upravni odbor AKS predložio je advokate Dejana Ćirića iz Niša i Miroslava Bojića iz Čačka za članove ovih tela, ali je na prošloj Skupštini AKS osporeno to pravo UO AKS, pa je zatraženo da se o tome izjasni Skupština na narednoj sednici.

- Ministar trgovine je tokom razgovora sa našim predstavnicima pokazao da je apsolutno neobavešten šta je to advokatura. Kada mu je na prvom sastanku advokat Vulić ukazao na neustavnsot odluke o uvođenju fiskalnih kasa u advokaturu i na druge probleme koji iz toga proističu, ministar je rekao da je fiskalna kasa kao mobilni telefon. Tek sada je počeo da razmišlja o ustavnom položaju advokature. Ministru trgovine su trn u oku advokati koji se bave prometom nekretnina, i stalno pominje nekih desetak advokatskih kancelarija koje zarađuju ogromne pare. Mi smo rekli da su to neki drugi advokati - rekao je predsednik AKS Dragoljub Đorđević i upitao se da li je naša vlada uopšte razmišljala kada je donela takav zakon jer „ukoliko želi u Evropsku uniju, neće moći sa advokaturom sa fiskalnim kasama“.

Predsednik protestnog odbora advokat Slavko Jelovac rekao je da fiskalne kase same po sebi nisu problem, ali bi njihovo uvođenje ugrozilo tajnost predmeta.

- Fiskalna kasa nije problem advokaturi ali mi hoćemo da sačuvamo nezavisnost i sprečimo da poreski inspektori kontrolišu naše predmete - istakao je Jelovac.

Dok je najstariji učesnik rasprave advokat Vitomir Knežević rekao da je iz Ministarstva pravde dobio uveravanja da će fiskalne kase zaobići advokate i predložio kolegama da ne „upravljaju topove u administrativne muve“, advokat Zoran Jevrić, potpredsednik AKS, upozorio je da je iz razgovora u Ministarstvu trgovine zaključio da oni samo kupuju vreme.

Bilo je i ideja da u borbi za oslobađanje advokature od fiskalnih kasa treba iskoristiti sva raspoloživa sredstva, odnosno da advokati treba da zatraže svoja prava na sudu u Strazburu.

- Ovom Uredbom su prekršena sva ljudska prava. Zato treba da iskoristimo podršku Evropske advokatske asocijacije (CCB) i da podnesemo tužbu sa privremenom merom sudu u Strazburu i da se za pomoć obratimo i advokatima CCB da nam pomognu - rekla je advokat Zora Dobričanin, ali će njenu ideju i ideju da se za pomoć treba obratiti Savetu Evrope razmotriti protestni odbor.

Iako je bilo predloga da se na Skupštini donesu odluke o narednim protestima ukoliko vlada ne uvaži zahteve Skupštine AKS, odlučeno je da o daljim akcijama i načinima pritiska na nadležne ubuduće odlučuje protestni odbor.

Na trećoj redovnoj sednici Skupštine AKS raspravljalo se i o donošenju novog zakona o advokaturi kojim će biti regulisan rad stranih advokata u zemlji i specijalistička obuka advokata. Advokati su zatražili da treba zabraniti stranim advokatima da otvaraju kancelarije, već da mogu samo da obavljaju savetodavnu ulogu.

Fiskalna kasa nije problem advokaturi ali mi hoćemo da sačuvamo nezavisnost i sprečimo da poreski inspektori kontrolišu naše predmete -

kao sto i trgovci na buvljaku, zanatlije, lekari... zele nezavisnost.

Koliko ja znam, nigde na fiskalnom isecku ne stoji ime i prezime korisnika usluga, tako da je stav o "povredjivanju privatnosti" nebulozno opravdanje. Ginekoloske, psihijatriske i sve ostale klinike imaju kasu, pa ni oni ne krse privatnost pacijenata. Svako bi zeleo da zna koliko zaista kosta usluga advokata, i da li je zaista sredstvo placanja EVRO. jer gospodo, naplacujete u evrima, zar ne?

U novinskim vestima i komentarima čitalaca o protestu-štrajkiu advokata, dominiraju u najkraćem:

1. Neobaveštenost o razlozima i ciljevima protesta,

2. Predrasude prema advokatima i advokaturi i nepoznavanje mesta i uloge advokature u društvenoj zajednici ( traže ekskluzivitet, vrše najplaćenije zanimanje, ne odgovaraju nikome, izbegavaju poreske i dr. zakonske obaveze i dr.)

3. Izrazi negativnih osećanja prema celoj profesiji i svim njenim nosiocima zbog nesporazuma između klijenta i advokata ili propusta i nekorektnog ponašanja jednog advokata prema svom klijentu.

Stoga ću, ovom komentaroru i drugim sličnomislećim komentarima odgovoriti:

- Zar stvarno mislite da smo, mi advokati, toliko bezumni da bi se zalagali za nekakav položaj u kojem, za nas, nebi važile zakonske obaveze ili za neplaćanje poreza i doprinosa ? - - Da li ste znali da mi advokati jedini imamo Kodeks profesionalne etike koji detaljno uređuje naše ponašalje i obavljanje advokatskih poslova ( a ne, kako se to pogrešno imenuje „usluga“)?

- Da li znate koliko je stara advokatura ?

- Da li znate koliko je uglednih, znamenitih ljudi u istoriji bilo iz redova advokata ?

- Da li znate da advokati ponekad rade i besplatno ili naplate radnje i poslove preduzete u korist klijenta, po minimalnim naknadama ili uz naplatu na rate, bez kamate .... ?

- Da li znate da postoji Advokatska tarifa ?

- Da li znate da klijent može zahtevati i dobiti, od svog advokata, račun za svaki advokatski posao koji je advokat preduzeo u korist i po ovlašćenju klijenta ?

- Da li znate da u svim drugim evropskim državama ne postoji obaveza advokata da izdaju raćuna, svojiim klijentima, preko fisklalne kase ?!

Neznate i ne želite da znate ?

To je u redu, ovaj advokat će se uvek zalagati za Vaše pravo da neznate, pravo da stičete i gajite predrasude, pravo da budete neobavešteni, pravo da ne razmišljate . Ali, budite i vi barem malo korektni - uzdržite se od komentarisanja onog što ne poznajete.

Srđan R. Stojković adv. u Beogradu

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.