Blizanci izabrali zajedničku smrt

Izvor: RTS, 17.Jan.2013, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blizanci izabrali zajedničku smrt

Gluvim blizancima iz Belgije, koji su zatražili eutanaziju pošto su saznali da će obojica oslepeti, taj zahtev odobren i lekari su im pre mesec dana ubrizgali smrtonosnu injekciju. Taj slučaj eutanazije izazvao je brojne polemike u javnosti.

Poslednji slučaj eutanazije u Belgiji izazvao je brojne polemike u javnosti, ne samo te zemlje. Gluvim blizancima, koji su zatražili eutanaziju pošto su saznali da će obojica oslepeti, taj zahtev je odobren i lekari su im pre mesec dana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ubrizgali smrtonosnu injekciju.

Mark i Edi Verbesem bili su jednojajčani blizanci, gluvi od rođenja, nerazdvojni. Zajedno su živeli i radili kao obućari. Kada su saznali da više neće moći ni da vide jedan drugog, ni da komuniciraju, život im je izgubio smisao. Zatražili su od države pomoć da ga okončaju i dobili je.

Belgija, uz Luksemburg, Holandiju i Švajcarsku spada u evropske zemlje u kojima je eutanazija legalizovana. Ali samo pod uslovom da je pacijent odrasla osoba, sposobna da sama rasuđuje, koja trpi nepodnošljiv fizički ili mentalni bol koji medicina ne može da otkloni.

Želja za smrću mora biti u više navrata iskazivana i dobrovoljna. Direktor bolnice u Briselu, koja je izvršila eutanaziju nad blizancima, smatra da je njihov slučaj specifičan i da je odluka ispravna.

"Imali su simultanu egzistenciju, zajedno su živeli, rasli, starili, patili od istih bolesti. Njihovi životi su se toliko prožimali, a došli su u stanje kada više ne mogu da komuniciraju", navodi Mark Nopen iz Univerzitetske bolnice u Briselu.

U gradiću Pute, gde su braća živela, većina njihovih komšija nije želela da komentariše slučaj.

Braći je ubrizgana smrtonosna injekcija 14. decembra. Prethodno su zajedno popili kafu i oprostili se jedan od drugog. Porodica je podržala njihovu odluku.

Vest o slučaju se tek nedavno stidljivo pojavila u lokalnim medijima, ali je ubrzo počela da izaziva velike polemike u javnosti. Belgija je legalizovala eutanaziju 2002. i broj odobrenih slučajeva raste iz godine u godinu. U 2011. godine su izvršene čak 1133 eutanazije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Blizanci izabrali zajedničku smrt

Izvor: Mondo, 17.Jan.2013

Doktori u Belgiji su izvršili eutanaziju nad blizancima koji su rođeni gluvi i koji su, kada su saznali da će i da oslepe, odlučili da se oproste od života za koji su smatrali da više neće imati smisla i dostojanstva...U jedinstvenom slučaju u zemlji, koja dozvoljava eutanaziju, 45 godina stara...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.