Blic kinoteka: 52  idealana filmska vikenda

Izvor: Blic, 03.Mar.2013, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Blic" kinoteka: 52 idealana filmska vikenda

“Jedino filmove često označavaju kao “stare”. Nikada se ne kaže – “Da li si pročitao staru knjigu Dostojevskog?” ili “Da li si video onu staru sliku Rembranta?” ili “Da li si čuo staru simfoniju Mocarta?”. Ako niste videli neki film, on je za vas nov.” – Piter Bogdanović LJUBAV

DOKTOR ŽIVAGO (1965) rež: David Lean

SAMSON I DALILA (1949) rež: Cecil B. DeMill


Dve veoma tužne ljubavne priče, jedna o Živagu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i Lari, druga o Samsonu i Dalili. Obe u okruženju stravičnih istorijskih dešavanja - ratova, revolucija, prevrata, okupacija, siromaštva i nepravde. Dakle, stvarima prilično poznatim našim roditeljima, nama, ali i našoj deci... Oba filma imaju čvrste korene u književnim delima, Dejvid Linov je izrastao iz Pasternakovog romana nagrađenog Nobelom, a

De Milov iz same Biblije.

Oba su superspektakli koje su režirali u tom trenutku najpoznatiji reditelji. Ali iza te slave i miliona potrošenih dolara, zaglušenih melodijama koje sviraju cele filharmonije, dok velike glumačke zvezde prolaze kroz scenografiju skuplju od godišnjih budžeta jedne osrednje evropske kinematografije, “Doktor Živago” i “Samson i Dalila” su samo dva magična “ljubića”.

Istina, ako postoje dva filma pravljena da se gledaju u bioskopu, na velikom platnu, onda su to ova dva. Ipak pokušajte sa ekranom vašeg lap topa. Možda se i tako dogodi ono što je provereno u mraku bioskopske sale - dok se gledaju ovakvi filmovi doživljavaš one neobjašnjive unutrašnje šokove, prolaze te drhtavice, krišom plačeš i brineš se za svoje junake (ili za sebe?).

Priče navodno govore o narodima, državama, borbi za oslobođenje, bogovima, istoriji i mitologiji, ali u neprepričljivim “mentalnim slikama” satkanim u mreži odnosa između junaka ova dva filma, sačuvane su najdublje tajne koje mi ljudi znamo o toj čudnoj, najjačoj sili na svetu, zvanoj ljubav.

Povezane vesti: Piše reditelj Milutin Petrović: 52 idealna filmska vikenda (10)

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.