Blic eksperiment: Ima li života bez mobilnog?

Izvor: Blic, 16.Dec.2013, 08:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Blic" eksperiment: Ima li života bez mobilnog?

Da li je moguće zamisliti dan bez upotrebe mobilnog telefona i interneta? Reporterka “Blica” odlučila je da pokuša sedam dana da ne koristi nijedan vid komunikacije osim fiksnog telefona. Može li se bez komunikacije?

DAN PRVI

Osećaj važnosti

Jutros sam izvadila bateriju iz mobilnog telefona i isključila internet i osećam se kao da sam uradila nešto od ogromnog značaja za moj život. Odlučila sam da nikome ne pričam o razlogu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << gašenja telefona kako bih mogla da vidim kome ću zaista trebati. Nepuna dva sata od kako sam van dometa, zvoni kućni telefon.

- Gde si ti? Šta se dešava? Nema te ni na vajberu, a i nedostupna si sve vreme - čuo se mamin glas sa druge strane žice.

Kako bih smirila uspaničeni glas i ubedila ženu da nemam probleme na poslu, obrazložila sam situaciju, uz pretnju da ne širi priču. Osećam se rasterećeno.

DAN DRUGI

Kasnim na posao

Previdela sam da bez mobilnog telefona nemam budilnik pa sam znatno kasnila na posao. Sreća je što sam u redakciji morala da budem mnogo pre ostalih, pa niko nije primetio da kasnim više od sat vremena. Počinjem da primećujem koliko ljudi u svakom slobodnom trenutku tipka na telefonu. Da nisam ranije koristila mobilni, u koji su mi upisani svi kontakti, sada bih sve brojeve imala u nekoj svesci i bez problema provela dane bez njega, obavila sve zadatke. Smena završena, idem da nabavim budilnik.

DAN TREĆI

Prvi znaci depresije

Iritantno zvono iz jeftinog budilnika trglo me je iz najslađeg sna. Ako mi je jutro ovako krenulo, kakav li će biti dan? Mogla bih ostatak dana da provedem s drugaricama, a pošto nemam telefon, skoknuću do jedne kući. Kao što sam očekivala, na interfon niko nije otvorio. Počeo je i sneg, a autobusa nema već 15 minuta. S ozbirom na to da nemam telefon koji bi mi dao informaciju za koliko će se prevoz pojaviti, počinjem dodatno da se nerviram.

DAN ČETVRTI

Izdržati ili odustati?

Ni danas ne znam gde će ići društvo a, da stvar bude još gora, nijedan broj ne znam napamet. Možda da virnem u telefon samo na minut i uzmem broj? Znala sam, ako mi stigne neka SMS poruka, da neću odoleti da je ne pročitam, a onda cela priča gubi smisao. Na poslu nisam bila od neke koristi. Bez tehnologije u današnje vreme bih mogla jedino da pišem reportaže za koje mi je potrebna dobra moć zapažanja i kreativnost. Ukućani mi kažu da je dolazila kuma da vidi šta se dešava, zašto se ne javljam. Doći će sutra ponovo.

DAN PETI

Čekajući kumu

Sinoć sam razmišljala šta ću da uradim kad se ulogujem na Fejsbuk i upalim mobilni. Inače, prethodnih dana fiksni telefon zvoni u isto vreme, kad se mama vrati sa posla. Kako i da očekujem poziv od nekog drugog, kad se nisam nikad setila da nekome dam taj broj. Valjda će da svrati kuma. Poslednja dva sata igram pasijans i cinično kažem ukućanima da “ako me neko zove na fiksni, nisam tu”. Krećem na posao da radim “ništa”, jer samo za to imam mogućnosti. Trudim se koliko mogu da završim neke teme i moje prilično iznervirano stanje dodatno rasplamsava rečenica jednog od urednika: “Kako se u naše vreme završavalo sve bez interneta, znaš li ti kako smo se mi tada mučili”. Trudim se da ostanem pristojna i da u afektu ne kažem nešto pogrešno.

DAN ŠESTI

Markes i ja

Umesto četovanja, ovih dana društvo mi prave likovi iz knjiga. Ipak, kako pogledam na kompjuter, pomislim da li mi je neko pisao i ima li šta novo. U vremenu kada nam je sve servirano, ne pamtimo ni važne datume, pa sam verovatno propustila da čestitam rođendan nekom od prijatelja. A i da sam zapamtila, kako da mu čestitam? Gledam u izvađenu bateriju mobilnog telefona i shvatam kolika sam zapravo zavisnica. Na sreću, sa dva dana kašnjenja, stigla je i kuma pomalo besna što se danima nisam javila. Priča kako je svi pitaju šta je sa mnom i da li sam još u Beogradu. Osećam se važnom, ipak je neko primetio da me nema. Ugovaramo izlazak, pa ću im sve objasniti.

DAN SEDMI

(Pre)živeti i ovaj dan

Sada u potpunosti razumem poslovicu “Ne znaš šta imaš dok to ne izgubiš”. Mala džepna stvar mi zapravo diktira većinu vremena. Ponovo ću biti ona koja se nije pojavila na dogovorenom mestu. Kako da javim da sam se zadržala na poslu i da neću uspeti da stignem na vreme? Spremna sam da još jednom pretrpim kritike prijatelja, ipak mi je danas poslednji dan. Još samo nekoliko sati, i vraćam se normalnom životu. Verovatno bih i mogla da živim bez mobilnog da imam porodicu kod kuće i da se bavim nekim drugim poslom koji ne zahteva da 24 sata budem u kontaktu s ljudima. Ovako, što se mene tiče, internet i mobilni telefoni nisu luksuz, već potreba.

DA SUMIRAM

Šta sam propustila

U proteklih sedam dana propustila sam par dobrih žurki, odlazak na koncert jednog od meni omiljenih pevača, upoznavanje sa dečakom iz Bosne o kome sam napisala tri reportaže, dobila sam desetak SMS poruka i još toliko onih obaveštenja “bili ste nedostupni”, nekoliko poziva za izložbe i promociju jednog od distributera alkoholnih pića. Da je ovaj karantin trajao samo dan duže, verovatno bih poslednja saznala da mi je brat postao diplomirani pravnik.

ANKETA Da li biste mogli bez mobilnog i interneta?

Jelica Sretenović, glumica

- Najradije bih se odrekla telefona, ali bi onda moj posao trpeo. I na internet sam se toliko navikla, da čak i novine čitam preko kompjutera. Da mi nije posla, tačno bih otišla na pusto ostrvo bez mobilnog.

Ljubica Arsić, književnica

- Ne bih mogla. Dešavalo mi se da ga ugasim na dan ili dva. Svesna sam da bih videla kome sam zaista potrebna i ko bi se potrudio da me nađe. Svakako ne mogu bez njega duže od dva tri dana.

Maja Odžaklijevska, pevačica

- Često se ni ne javim na telefon. Toliko mi je nebitan, da ne proveravam propuštene pozive. I pre smo ostvarivali kontakte na drugačiji način. Što se mene tiče, odrekla bih se zauvek.

Svetislav Goncić, glumac

- Mobilni koristim kao fiksni telefon, ako me neko pozove ja se javim i to su sve aktivnosti. O internetu da ne pričam, ja ne koristim kompjuter. Mogao bih bez ovog vida komunikacije.

Vuk Kostić, glumac

- Povremeno to i činim. Često ugasim mobilni telefon, pogotovo ako odem na planinu ili na more. Iskoristim ga samo da se javim najbližima da znaju gde sam i uživam u svom miru.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.