Blagosloven hleb od novog žita

Izvor: TvojPortal.com, 22.Avg.2011, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blagosloven hleb od novog žita

Dnevnik.rs BEČEJ: Mađarski živalj najvećeg potiskog grada u nas Bečeja dvodnevnom feštom, 19. i 20. avgusta, obeležio je jedan od najvećih praznika svih Mađara Dan svetog Ištvana, posvećen osnivaču mađarske države, prvom krunisanom kralju naših severnih suseda i posthumno proglašenom svecu, jer je pristigla paganska plemena s Dalekog istoka uveo u hrišćanstvo.


Istovremeno, Bečejci tradicionalno tog dana obeležavaju i Dan novog hleba, pa je prilikom Svete >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << mise u Rimokatoličkoj crkvi posvećenoj Velikoj Gospojini osvećen hleg umešen od brašna pšenice ovogodišnjeg roda. Po završetku svečanog ceremonijala u hramu na centralnom gradskom trgu, povorka mladih u narodnim nošnjama donela je blagosloveni hleb i mađarsku krunu do platoa ispred Gradske kuće, gde je predsednik opštine Bečej Peter Knezi u pratnji najbližih saradnika i gostiju iz bratskih gradova Mađarske i pred sugrađanima presekao cipovku hleba i potom isečene komade poslužio prisutnima.
Potome je povorka u narodnim nošnjama s mađarskom krunom i cipovkom hleba nastavila defile do Doma MKD „Petefi Šandor“, Društva koje je organizator čitave manifestacije, gde je bio epicentar građanskog obeležavanja Svetog Ištvana. Prvo su se predstavili članovi MKD „Petefi Šandor“, koji ove godine obeležavaju dve decenije uspešnog rada, potom su brojne posetioce zabaljali gosti iz Mađarske, u 23 sata je bio vatromet u čast Sent Ištvana, a prvi dan fešte završen je uličnim veseljem.
Sutradan popopodne nastavljena je fešta u režiji slavljenika-organizatora dečijim zabavnim programom, uličnom izložbom slika i ručnih radova i uvek atraktivnim kulinarskim takmičenjem u kuvanju goveđeg gulaša. Vatra je potpaljena ispod 41 kotlića. Epitet pobednika pripao je Julijani Krajtmar i Engeli Beviz, drugo mesto osvojili su Atila Ferenc i Zoltan Kiš, dok su trećeplasirani bili Franja Varga i Ferenc Feher. Sva tri para dobili su znatno vrednije poklon pakete od ostalih takmičara, jer organizuator nikoga nije ostavio praznih ruku kada su pokloni u pitanju. Druženje je nastavljeno uz ukusan zalogaj i muzički program do jutarnjih sati.
V. Jankov

bečejdan novog žita

Nastavak na TvojPortal.com...






Povezane vesti

Kirbaj u Sonti

Izvor: 025info.rs, 22.Avg.2011

U prepunoj crkvi Svetog Stefana u  Svilojevu u nedelju, 22. avgusta,  obeležena je slava crkve na kojoj je i osvećen hleb od nove pšenice kao i voće koje je na kraju mise podeljeno prisutnim vernicima,. Za razliku od prethodnih go

Nastavak na 025info.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.