Bivši radnici proveli noć ispred fabrike

Izvor: RTS, 24.Avg.2009, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši radnici proveli noć ispred fabrike

Manjinski akcionari nekadašnje konfekcije "22. decembar" proveli su noć ispred fabrike, nakon što ih je iz fabričkog kruga izbacilo privatno obezbeđenje. Ispred fabričke kapije raspoređen policijski kordon. Bivši radnici očekuju da im se obrati neko iz nadležnih institucija.

Savez samostalnih sindikata Kragujevca najoštrije je osudio napad privatnog obezbeđenja vlasnika fabrike "22. decembar" na radnike i manjinske akcionare i pozvao vlasti u Srbiji da spreče postojanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << privatnog obezbeđenja u fabrikama.

"Suprotstavljanje privatnih snaga radnicima koji su stvorili fabrike, doneće u budućnosti pravo pojedincima, da, kao u nekim drugim društvima, organizuju privatne policije i vojske", naveo je Sindikat.

Sindikat traži hitnu reviziju te, ali i drugih takvih privatizacija u Srbiji, kako se, kako je navedeno, pojedinci pod okriljem vlasti ne bi pretvorili u gospodare života običnih ljudi.

Ispred nekadašnje konfekcije "22. decembar" oko sto manjinskih akcionara proveli su noć, nakon što ih je iz fabričkog kruga izbacilo privatno obezbeđenje.

Ispred fabričke kapije raspoređen je policijski kordon, pošto su u jučerašnjim sukobima obezbeđenja fabrike i predstavnika manjinskih akcionara povređene dve osobe.

Punomoćnik Udruženja manjinskih akcionara Velimir Lazić rekao je agenciji Beta da je noć protekla mirno i bez incidenata.

"Na ulazu u preduzeće sada ima oko sto akcionara, a 30-tak bivših radnika nalazi se u samom krugu fabrike", rekao je Lazić.

Prema rečima Lazića radnice su uspele da uđu kroz žičanu ogradu fabričkog kruga, a neke od njih sakrile su se u dvorištu tokom sukoba obezbeđenja i manjinskih akcionara.

Lazić je dodao da su akcionari obećali predstavniku policije da neće praviti incidente, ali da sada očekuju da i on ispuni obećanje i da neko iz nadležnih institucija u Beogradu razgovara sa njima.

Najavljeno je da će Udruženje manjinskih akcionara podneti krivičnu prijavu protiv direktora firme Miroljuba Krstića, većinskog vlasnika Milana Spasojevića kao i pripadnika njihovog obezbedenja koje je tuklo akcionare u akciji izbacivanja iz fabrike.

"Sve smo ih snimili i podnećemo krivične prijave", rekao je Lazić.

Radnici su se okupili u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u nedelju po podne, kada je privatno obezbeđenje iz fabričkog kruga izbacilo nekoliko desetina nekadašnjih radnika, manjinskih akcionara.

Akcionari tvrde da su radnici obezbeđenja koje je najverovatnije angažovala uprava, uz primenu sile, iz fabrike udaljili nekoliko desetina radnika, uglavnom žena.

Bivši radnici, danas manjinski akcionari ovog tekstilnog preduzeća poslednjih pet meseci držali su firmu pod blokadom. Zahtevaju reviziju privatizacije i preraspodelu akcija.

Preduzeće "22 decembar" koje sada nosi naziv "Trgovina 22", prodato je sredinom 2006. godine firmi "Delta fer", u vlasništvu Milana Spasojevića, nekadašnjeg atletskog asa, za 1,6 miliona evra.

Lazić tvrdi da je preduzeće prodato po znatno nižoj ceni od realne i navodi da je vlasnik do danas prodao 11 prodavnica i pet robnih kuća širom Srbije, kao i da je za samo jednu robnu kuću dobio više od dva miliona evra.

Dok su manjinski akcionari držali preduzeće u blokadi, sud je, po tužbi rukovodstva, u nekoliko navrata donosio rešenja po kojima su manjinski akcionari i bivši radnici dužni da napuste fabričke prostorije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.