Bivši bugarski šef policije odrekao se imuniteta

Izvor: Southeast European Times, 25.Nov.2010, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši bugarski šef policije odrekao se imuniteta

Bivši bugarski ministar unutrašnjih poslova Rumen Petkov pozvao je da se istraže optužbe da se sastajao sa bosovima organizovanog kriminala 2006. godine da bi razgovarao o preraspodeli lokalnog tržišta droge.

25/11/2010

(Sega, 24 časa - 25.11.2010; Sofijski eho, Sofijska novinska agencija, FOCUS novinska agencija, Dnevnik.bg, Medijapul - 24.10.2011)

Bivši bugarski ministar unutrašnjih poslova Rumen Petkov rekao je u sredu (24. novembra) da je spreman >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << da se odrekne imuniteta koji mu pripada kao poslaniku u parlamentu da bi tužilaštvo moglo da istraži njegovu navodno umešanost u trgovinu drogom.

„Uradiću to kako bih omogućio da se otkrije cela istina“, rekao je on u intervjuu privatnoj televiziji bTV iz Sofije.

Petkov, inače visoki funkcioner Bugarske socijalističke partije (BSP), imenovan je za ministra unutrašnjih poslova u tročlanoj koaliciji Socijaličke vlade koja je preuzela vlast u zemlji posle parlamentarnih izbora u junu 2005, kada nije bilo ubedljivog pobednika.

Podneo je ostavku u aprilu 2008. pošto je otkriveno da se 2006. sastao sa mafijaškim bosovima Plamenom Galevim i Angelom Hristovim, čuvenom „Braćom Galev“, iako nisu u srodstvu. U to vreme, ti ozloglašeni biznismeni iz grada Dupnica, na jugozapadu Bugarske, bili su pod istragom zbog utaje poreza i trgovine narkoticima.

Ta otkrića dovela su do spekulacija u lokalnim medijima da je svrha tog, kako ga Petkov opisuje, „radnog sastanka“, bila da se dvojica mafijaša ubede da prestanu da ubijaju pripadnike protivničkog ganga pred ulazak Bugarske u EU u januaru 2007.

Sastanak je priredio i bio je prisutan tadašnji tajni agent Aleksej Petkov, koji je kasnije postao savetnik bivšem šefu Državne agencije za nacionalnu bezbednost (DANS) i na tom mestu je bio do prošle godine, kada je strpan u zatvor u okviru antimafijaške policijske operacije „Oktopod“, koja nije povezana sa događajima zbog kojih je Petkov podneo ostavku.

Petrov, za koga se veruje da poseduje akcije u jednom osiguravajućem društvu i drugim privatnim firmama, pušten je i stavljen u kućni pritvor prošlog meseca, pošto je sud u Sofiji ublažio krivičnu prijavu za organizovani kriminal koja je protiv njega podneta.

Prošle nedelje, aktuelni ministar unutrašnjih poslova Cvetan Cvetanov i šef bugarske uprave carina Vanjo Tanov izneli su tvrdnju da je stvarna svrha sastanka iz 2006. bila da se razgovara o preraspodeli na bugarskom ilegalnom tržištu narkotika.

Tanov, koji se nekada nalazio na čelu jedinice za borbu protiv organizovanog kriminala, tvrdi da je Petkov postigao dogovor sa biznismenima iz Dupnice kojim je definisan delokrug njihovog rada i koji je utvrdio ono što će pripasti Zlatomiru Ivanovu, zvanom „beretka“, još jednoj važnoj ličnosti iz bugarskog podzemlja.

On i Cvetanov su, međutim, takođe rekli da su svi zapisnici sa sastanka između Petkova i braće Galev uništeni. Bugarski mediji napominju da će, ako ne postoje čvrsti dokazi o njihovim tvrdnjama, biti izuzetno teško ustanoviti istinu o razgovoru bivšeg ministra policije sa „braćom“.

U utorak, Volen Siderov, vođa nacionalističke partije Ataka, koji se trenutno nalazi na čelu parlamentarnog odbora koji nadgleda rad DANS-a, uputio je pismo glavnom tužiocu Borisu Velčevu u kome od njega traži da zahteva skidanje imuniteta Petkovu kako bi mogao da bude procesuiran.

Napominjući da je voljan da se dobrovoljno odrekne imuniteta, bivši ministar unutrašnjih poslova u sredu je ustvrdio da je žrtva kampanje koja ima za cilj da skrene pažnju javnosti sa stvarnih problema sa kojima se Bugarska suočava. Petkov je optužbe Cvetanova i Tanova nazvao „apsolutnim lažima i klevetama“ i rekao da planira da obojicu tuži zbog klevete.

On je takođe rekao da je poslao zahtev Velčevljevoj kancelariji u kome ga je pozvao da naredi istragu o optužbama protiv njega.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.