Bilt: Sporazum, pa kandidatura

Izvor: B92, 14.Sep.2009, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bilt: Sporazum, pa kandidatura

Beograd, Rabat, Brisel -- Kandidaturi Srbije za članstvo u EU trebalo bi da prethodi primena Prelaznog sporazuma Brisela i Beograda, poručuje šef diplomatije Švedske Karl Bilt.

"Čim Prelazni sporazum EU i Srbije bude stupio na snagu, bićemo spremni da primimo prijavu Srbije za kandidaturu za članstvo u Uniji, ali dokle god se ovaj sporazum ne primenjuje, ne možemo govoriti o pravom tajmingu za prijavu Srbije", rekao je Bilt, čija zemlja sada predsedava EU, u intervjuu za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Blic".

Upitan o tome kako je reagovao na najavu srpskog šefa diplomatije Vuka Jeremića da bi Srbija mogla da podnese kandidaturu do kraja ove godine, Bilt je odgovorio da jeste za to da se svi potencijalni kandidati odluče da podnesu prijavu za članstvo.

"Ipak, mi preporučujemo državama koje su potencijalni kandidati da prijavu podnesu nakon konsultacija sa svim zemljama članicama EU i Evropskom komisijom", zaključio je Bilt.

Bilt sprema samit Balkan-EU

Kako saznaju "Večernje novosti", Karl Bilt za 9. decembar u Briselu sprema skup zemalja zapadnog Balkana i EU, posvećen ekonomiji.

List dodaje da je ideja da se u evropskom sedištu ugoste ministri spoljnih poslova, ali nije isključeno da pozivnice dobiju i šefovi država iz našeg regiona, čime bi za dnevni red mogla da konkurišu i politička pitanja.

Koncept konferencije još nije razrađen do detalja, ali bi, kako prenose izvori lista iz švedskog sedišta diplomatije, ona trebalo da stavi akcenat na konkretne aspekte, dok bi se izbegavala politička pitanja koja koče različite zemlje u evropskim integracijama, od Haga do pitanja granica.

Ideju o skupu Bilt je prvi put izneo tokom nedavnog susreta sa ministrom Vukom Jeremićem.

"Namera švedskog ministra je da se okupimo oko pitanja koja se često nađu u drugom planu, a koja se najdirektnije tiču građana, kao što su energetika, transportna infrastruktura, finansije... Srbija podržava ovu inicijativu i u narednim nedeljama nastavlja saradnju sa švedskim predsedništvom i zemljama iz regiona", rekao je Jeremić beogradskom dnevniku.

Jeremić: Ispunićemo obećanje

Pre kraja ove godine okončaćemo kako međunarodnu, tako i domaću debatu o tome kojim putem ide Srbija, rekao je danas FoNetu po dolaku u Rabat ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ističući da će Vlada Srbije ispuniti svoje obećanje o evropskim integracijama dato građanima Srbije.

Nastojaćemo da za svaki korak koji preduzimamo obezbedimo najbolje političke uslove uključujući i korak za podnošenje kandidature za članstvo u Evropsku uniju, izjavio je Jeremić.

Nastojaćemo da pre kraja godine otklonimo svaku sumnju oko toga kojim putem ide Srbija, rekao je Jeremić

Idemo ka Evropi jer je Srbija jedna ponosna evropska zemlja, naveo je Jeremić.

Malstrem: Srbija čeka uslove

Srbija je dobrodošla u nameri da zatraži status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, s tim da prethodno ispuni bitne "tehničke uslove" i da se sačeka i na važnu odluku o ukidanju viza EU nekim državama Zapadnog Balkana.

To je večeras na zasedanju šefova diplomatija EU u Briselu, agenciji Beta rekla švedska ministarka za Evropu Sesilija Malmstrem.

Švedska ministarka je navela da je deblokada pregovora Hrvatske i EU o članstvu veoma povoljan obrt u jačanju procesa uključivanja Zapadnog Balkana u EU.

Sesilija Malmstrem je potvrdila da Švedska kao predsedavajuća Evropske unije želi novi zamah u pridruživanju Zapadnog Balkana i da se u tom sklopu gleda i na snažnije pridruživanje Srbije EU.

Dodala je, međutim, da sama kandidatura za članstvo mora naići na visok stepen saglasnosti i kod zemalja članica EU.

Šef švedske diplomatije Karl Bilt ponovio je da je za uspeh moguće molbe Beograda za status kandidata za članstvo bitno da se primenjuje prelazni sporazum EU-Srbija.

Evropski diplomatski izvori su Beti preneli ocene da zasad Holandija i dalje smatra da sporazum EU sa Srbijom može stupiti na snagu tek kad se odbegli optuženi Ratko Mladić nađe u Hagu.

Procenili su da je moguće, i kad je Hag u pitanju, da se rešenje nađe u formuli na koju je ukazao Bilt - a to je da Mladić bude uhapšen ili da Srbija pruži ubedljive dokaze da čini sve što joj je u moći da ga uhapsi i s tim da to još izričitije ponovo potvrdi tužilaštvo Haškog suda.

Diplomatski izvori u Briselu su podsetili i da u slučaju dosadašnjih kandidatura za članstvo, zemlje podnosioci molbi nisu imale podršku baš svih, ali jesu računale na snažnu potporu većeg broja članica Unije i Evropske komisije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bilt: Prvo sporazum, pa onda kandidatura

Izvor: Mondo, 13.Sep.2009, 23:35

Šef švedske diplomatije, čija zemlja predsedava Evropskom unijom izjavio je da bi kandidaturi Srbije za članstvo u EU trebalo da prethodi primena Prelaznog sporazuma Brisela i Beograda.

Nastavak na Mondo...

Prelazni sporazum uslov za kandidaturu za članstvo

Izvor: NaDlanu.com, 14.Sep.2009

BEOGRAD, 14. septembar 2009. (Beta) - Šef švedske diplomatije Karl Bilt izjavio je da je prelazni sporazum uslov za kandidaturu Srbije za članstvo u Evropskoj uniji. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.