Bilo bi još Vukovara da nije bilo Herceg Bosne

Izvor: B92, 17.Nov.2016, 23:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bilo bi još Vukovara da nije bilo Herceg Bosne"

Mostar -- Hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović izjavio je da bi Hrvati u BiH doživeli sudbinu Vukovara da nisu organizovali Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu.

Čović je pozvao Hrvatsku da pomogne sunarodnicima da ostvare jednaka prava u BiH i ubrza put zemlje u EU.

"Sveće večeras ovde upaljene su za Vukovar, Škabrnju, za svaku hrvatsku žrtvu i Hrvatskoj i BiH. Da nije bilo Herceg Bosne doživeli bismo sudbinu Vukovara i ne bi bilo ni Hrvata u BiH. Zato >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smo je i utemeljili pre 25 godina“, rekao je Čović na akademiji u prepunoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Rekao je kako se "raznim projektima nastoji da se BiH podeli na dva dela, bošnjački i srpski, u kojima neće biti Hrvata". To po njegovim rečima nije uspelo, a ocenio je i da će "Hrvati u BiH ostvariti jednakopravnost uprkos pokušajima političara Srba i Bošnjaka da to zaustave kao i put zemlje prema EU i NATO".

“Pitanje Bosne i Hercegovine i njenog opstanka je pitanja Hrvata”, rekao je Čović.

Hina navodi da su "telegram podrške povodom obeležavanja dana utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne, uspostavljene u Grudama 18. novembra 1991, istog dana kada je pao Vukovar, uputili hrvatski premijer Andrej Plenković, ministar ratnih veterana Tomo Medved i general Ante Gotovina".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čović: Bilo bi još Vukovara da nije bilo Herceg Bosne

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Nov.2016

Hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović izjavio je da bi Hrvati u BiH doživeli sudbinu Vukovara da nisu organizovali Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu...Čović je pozvao Hrvatsku da pomogne sunarodnicima da ostvare jednaka prava u BiH i ubrza put zemlje u EU..."Sveće večeras ovde upaljene...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.