Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Avg.2016, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biljke ublažavaju tegobe obolelih od raka

Brojna neželjena dejstva onkološke terapije, poput mučnine i povraćanja, gubitka apetita i problema sa sluzokožom usta i creva, mogu da se ublaže dobrim izborom začina.

Biljke poput ruzmarina, belog luka i kamilice, kao dodatak suportivnoj terapiji, pomažu se tegobe olakšaju, i da se postigne bolji rezultat lečenja maligne bolesti.

ĐUMBIR

U narodnoj medicini koristi se za brojna stanja, od prehlade do zatvora. Može da se koristi u svežem >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << obliku, ali i kao sušeni i mleveni prah ili kao kandirani proizvod. Kašičica sveže rendanog đumbira odgovara količini od 1/8 kašičice začina u prahu.

Korišćenje svežeg i sušenog mlevenog đumbira, uz propisanu terapiju protiv mučnine, može da doprinese boljem podnošenju lekova tokom lečenja raka.

RUZMARIN

Ova mediteranska biljka igličastih listova je odličan izvor antioksidanasa. Može da se koristi kao dodatak čorbi, sosevima od paradajza, hlebu i jelima od piletine, govedine ili jagnjetine.

Koristi se i kao sredstvo za detoksikaciju, menja ukus u ustima, utiče na varenje, smanjuje nadutost, a pomaže i kod problema sa gubitkom apetita. Za ove probleme preporučuju se tri šolje čaja dnevno od listića ruzmarina.

KURKUMA

Indijski šafran ili kurkuma daje žutu boju i specifičan ukus mnogim kari mešavinama. Aktivna supstanca kurkumin dokazano ima antioksidativne i antizapaljenske osobine, potencijalno čak štiti od razvoja kancera.

Naime, trenutno se istražuje da li ekstrakt kurkume može da deluje preventivno u nastanku kancera debelog creva, prostate, dojke i kože. Iako su dosadašnji rezultati obećavajući, još su na nivou laboratorijskih životinja, i još se ne zna da li bi tretman ovom biljkom imao iste efekte i na ljudima.

LJUTE PAPRIČICE

Sadrže kapsaicin, supstancu za koju se smatra da može da ublaži bol. Kada se primeni spolja, dovodi do oslobađanja hemijske supstance nazvane P. Nakon stalne upotrebe, količina supstance P koja je proizvedena u tom području, na lokalnom nivou, dovodi do smanjenja bola. Ipak, to ne znači da treba da se natrljate ljutom papričicom čim osetite bol. Sa ovom biljkom treba oprezno postupati, jer može da izazove crvenilo kože, čak i opekotine.

Stručnjaci savetuju da se za tretman bola, u dogovoru sa lekarom, koristi krema koja sadrži kapsaicin. Dosadašnji rezultati pokazuju da ima dobar efekat u tretmanu neuropatskih bolova, koji mogu da se jave nakon operacije karcinoma. Takođe, ljuta papričica je korisna i za jelo, a studije su pokazale da manje količine pomažu kod loše probave.

BELI LUK

Beli luk sadrži dosta sumpora, a takođe je dobar izvor arginina, oligosaharida, flavonoida i selena, koji su svi veoma korisni za zdravlje. Aktivna supstanca alicin daje karakterističan miris, a proizvodi se kada se beli luk isecka, zgnječi ili se čen načne na neki drugi način.

Neke studije ukazuju da povećani unos belog luka smanjuje rizik od nastanka kancera želuca, debelog creva, jednjaka, pankreasa i dojke. Ovaj zaštitini efekat se ostvaruje kroz brojne mehanizama: sprečavanjem bakterijskih infekcija, ubrzavanjem reparacije DNK, i uništavanjem oštećenih ćelija. Takođe, podstiče detoksikaciju i podiže imuni sistem.

MENTA

Koristi se već hiljadama godina za ublažavanje nadutosti, lošeg varenja, grčeva, proliva. Takođe, pomaže i kod tegoba izazvanih sindromom iritabilnog creva i trovanja hranom. Osim što smiruje mišiće stomaka, poboljšava protok žuči i omogućava hrani da brže prođe kroz želudac.

Ako bolest ili lečenje raka izazivaju poremećaj rada želuca, pijte čaj od mente. Ovaj napitak može da ublaži i upalu grla, a koristi se i za ublažavanje rana u ustima koje se javljaju od hemoterapije i zračenja.

KAMILICA

Ako vas muči nesanica, uzmite jak čaj od kamilice neposredno pre spavanja. Ovaj napitak može da se koristi i kao tečnost za ispiranje usta u prevenciji i lečenju rana u ustima od hemoterapije i zračne terapije. Čaj od ove biljke pomaže i za ublažavanje probavnih problema i grčeva u stomaku jer kamilica pomaže da se opuste napeti mišići, naročito glatki mišići creva.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.