Izvor: RTS, 05.Jul.2022, 21:35

Bilčik: Srbija da ide ka EU, a ne u stranu

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik kaže da je EP posvećen pristupanju Srbije EU, kao i da je to jasan i nepromenjen stav. Vreme je za Srbiju da krene ka EU, a ne u stranu, naglašava Bilčik.
Vladimir Bilčik poručuje da Evropski parlament insistira na tome da se kredibilna perspektiva proširenja zasniva na političkoj volji, održivim naporima i nepovratnim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << reformama u svim oblastima, posebno u vladavini prava i posvećenosti evropskim standardima i vrednostima.

"Ukupna brzina napretka Srbije ka EU zavisi od vladavine prava, punog usklađivanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući i sankcije protiv Rusije. Ovo nisu novosti za naše partnere u Srbiji", poručio je Bilčik.
Govoreći pred Evropskim parlamentom, koji bi sutra trebalo da usvoji izveštaj o Srbiji, Bilčik je naveo da se pred Srbijom nalaze izazovi koji su "bili prisutni i na početku pristupnih pregovora", a koji se tiču borbe protiv organizovanog kriminala, poboljšanja izbornih uslova i medijskog okruženja, te napretka Srbije na putu evrointegracija.
Bilčik je pozdravio objavljivanje zvaničnih rezultata izbora u Srbiji, ali i ukazao na to da je u situaciji velikih geopolitičkih preokreta, socijalno-ekonomskih problema u Evropi i rata u Ukrajini Srbija bez Vlade i da je izgubljeno značajno vreme za donošenje strateških odluka.
"EU pristupanje je strateški prioritet Srbije. Moramo da vidimo de se tako i tretira od strane političke elite u Srbiji. Vreme je za Srbiju da krene ka EU, a ne u stranu", poručio je Bilčik.
Izvestilac EP za Srbiju je pohvalio napredak zemlje u procesu usvajanja ustavnih amandmana, kao i korak napred učinjen na aprilskim izborima koji će voditi ka nacionalnom parlamentu sa više pluralizma.
"Postoji jasan put za napredak Srbije na EU putu. Lopta je sada u rukama novog rukovodstva i nove Vlade", zaključio je Bilčik.
"Srbija pokazala posvećenost EU vrednostima"Evropski komesar za vanredne situacije Janez Lenarčić pozdravio je objavljivanje konačnih rezultata izbora u Srbiji i poručio da je Evropska komisija opredeljena da radi sa novim srpskim rukovodstvom i Vladom na daljim koracima u pristupanju zemlje EU.
"Napredak koji je Srbija napravila u procesu reformi dozvolio nam je otvaranje prvog klastera od četiri poglavlja koji se odnosi na Zelenu agendu i održivo povezivanje. To je važan signal za Srbiju koji potvrđuje da EU pozitivno odgovara na napredak u reformama, ali to šalje i važnu poruku pojačanog angažmana EU na Zelenoj agendi što je na dobrobit svih građana", poručio je Lenarčić.
On je pred poslanicima Evropskog parlamenta pozvao na nastavak reformskog momentuma u Srbiji i izneo očekivanja EK da će Beograd pokazati opipljive rezultate, posebno u oblasti vladavine prava, kao i u dijalogu sa Prištinom.
"Obe tačke su od suštinske važnosti i odrediće ukupnu brzinu napretka Srbije na putu pristupanja EU", kaže Lenarčić.
Pred debatu o izveštaju o Srbiji u Evropskom parlamentu, Lenarčić je ukazao da Srbija mora da ubrza i produbi reforme u oblasti nezavisnosti pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobode medija i rešavanja ratnih zločina pred domaćim sudovima.
Lenarčić je pozdravio i nedavni sporazum o mapi puta za sprovođenje dogovora o energetici između Beograda i Prištine.
"U trenutnom geopolitičkom kontekstu Srbija je pokazala svoju posvećenost EU vrednostima usklađujući se sa EU deklaracijama i podržavajući relevantne UN rezolucije o Ukrajini. Sada očekujemo od Srbije da nastavi da pokazuje ovu posvećenost i ubrza napore u usklađivanju sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući deklaracije i restriktivne mere, a u skladu sa EU–Srbija pregovaračkim okvirom", zaključio je Lenarčić.
Evropski komesar je naglasio važnost smanjivanja zavisnosti Srbije od ruskog gasa i poručio da će EU, kao "najvažniji politički i ekonomski partner Srbije nastaviti da podržava ekonomski oporavak zemlje i pomoći u obezbeđivanju energenata i hrane".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"SRBIJA DA IDE KA EU, A NE U STRANU" Bilčik: Brzina napretka ka Uniji zavisi od vladavine prava, ali i SANKCIJA PROTIV RUSIJE

Izvor: Blic, 05.Jul.2022

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik kaže da je EP posvećen pristupanju u Srbije EU, da je to jasan i nepromenjen stav.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.