Izvor: Nezavisne Novine, 12.Maj.2018, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bijeljina obilježila Dan Vojske Republike Srpske

BIJELJINA - Služenjem parastosa poginulim borcima i polaganjem vijenaca ispred Centralnog spomenika na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića u Bijeljini je danas obilježen Dan Vojske Republike Srpske.

Prethodno je na Trgu dočekano 18 ratnih zastava, koje su ranije osveštane u vojnom Spomen hramu Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih.

Organizator svečanosti je Gradska boračka organizacija, a osim Dana Vojske Republike Srpske, obilježen >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << je i Dan semberskih ratnih jedinica i Dan Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Bijeljina Miodrag Stevanović rekao je da je više od 1.000 boraca ovog kraja dalo živote za stvaranje i odbranu Republike Srpske.

"Ponosni smo na našu borbu, odbranu i stvaranje Republike Srpske, za koju je više od hiljadu boraca sa ovog kraja dalo svoje živote. Oni su naša najveća svetinja i najzaslužniji su za sve ovo što danas u slobodi uživamo", rekao je Stevanović.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da je 12. maj jedan od najznačajnijih datuma u novijoj srpskoj istoriji.

"Vojska Srpske je u četvrogodišnjem građansko-vjerskom ratu ispunila svoju istorijsku ulogu, prije svega da zaštiti narod, sačuva većinu srpskih teritorija i presudno je uticala na stvaranje Republike Srpske", rekao je Savčić.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da je Grad Bijeljina danas slavi tri praznika - Svetog Vasilija Ostroškog, Dan Vojske Republike Srpske i Dan semberskih ratnih jedinica.

"Pripadici brigada iz Semberije su bili dio Istočno-bosanskog korpusa Vojske Republike Srpske, koji je brojao 20.000 boraca, a u odbrani izgubio 2.000, a samo iz Semberije poginulo je oko 1.000 boraca", rekao je Mićić i dodao da će grad učiniti sve kako njihova žrtva ne bi bila uzaludna.

Ratni komandant Istočno-bosanskog korpusa Vojske Republike Srpske general Budimir Gavrić rekao je da je 12. maja 1992. godine Narodna skupština Srpske donijela istorijsku odluku o formiranju Vojske Republike Srpske.

"Ta odluka je doprinijela stvaranju Vojske Republike Srpske, a kasnije i odbrani prostora gdje su vijekovima živjeli Srbi. Stvorena je tako Republika Srpska kao istorijska, najveća i vjekovna tekovina na ovom prostoru. Građani u njoj danas moraju živjeti dostojanstveno, a o tome političari treba da vode računa", rekao je Gavrić.

Obilježavanju Dana Vojske Republike Srpske u Bijeljini prisustvovali su, između ostalih, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, te brojne delegacije.

Nakon obraćanja zvaničnika, ispred spomenka poginulim borcima, na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića, parastos je služio NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, uz sasluženje nekoliko vladika koji borave u Bijeljini povodom slave Manastira Svetog Vasilija Ostroškog.

"Sjećamo se danas svih koji su svoje živote položili za Republiku Srpsku, svih oko 30.000 poginulih mladića. NJih uvijek, i u radosti i u tuzi treba da pominjemo, nikad da zaboravljamo. Uvijek se u svojim molitvama za njih molimo, jer postradaše za krst časni i vjeru pravoslavnu", rekao je vladika Fotije.

On je poručio da oni koji vode narod to čine mudro i da rata više nikad ne bude.

Nakon parastosa, brojne delegacije, građani i borci položili su vijence na spomenik u centru grada.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.