Bićemo humani, ali ilegalne migrante nećemo prihvatiti

Izvor: B92, 05.Sep.2016, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bićemo humani, ali ilegalne migrante nećemo prihvatiti"

Beograd -- Srbija će i ubuduće nastojati da pokazuje humanost i solidarnost prema migrantima, ali neće prihvatiti ilegalne migrante, poručio je premijer Aleksandar Vučić.

Vučić je, govoreći o migrantskoj krizi, rekao da Srbija danas ima više problema nego Mađarska, jer sada 81 odsto migranata čine ekonomski migranti iz Avganistana, "zbog čega je atmosfera drugačija od one koju smo imali na početku krize".

"Nisam bio dovoljno sposoban kao neki drugi. Orban >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je iskusniji i uveren sam, a to govorim bez cinizma, da ima odlučniji stav nego ja. Želeo sam da kao vlada pokažemo solidarnost i humanost, što ćemo i ubuduće raditi, ali ilegalne migrante ne možemo da prihvatimo", rekao je Vučić.

Vučić je dodao da prvi put mora da kaže kako su migranti u Srbiji počeli da prave probleme.

"Imali smo problem s njima kod Železničke stanice. Nismo hteli da pravimo buku, ali rešili smo to po kratkom postupku. Tuku se između sebe. Uhvatili smo ih u dva trgovinska objekta gde su pljačkali. To se dešava i sa domicilnim stanovništvom, ne želim da kažem da su oni gori, ali drugačija je atmosfera od one koju smo imali na početku krize", rekao je Vučić.

On je dodao da Srbija ima znatne troškove zbog situacije s migrantima i da novčana pomoć Evropske unije ne može to da pokrije.

"Mi imamo značajne troškove po tom pitanju. Oni nisu mali za Srbiju. Imamo podršku i pomoć iz EU, ali ne prebacuju nam ta pomoć i podrška potrebe našeg ulaganja. Naprotiv, izdvajamo mi iz budžeta značajna finansijska sredstva", rekao je Vučić.

Premijer je istakao i da Srbija neće imati nikakav problem da mađarske snage pruže pomoć srpskim policajcima i vojnicima na granici s Bugarskom, na isti način kao što je ta saradnja ostvarena na granici s Makedonijom.

"Mi sa tim nemamo nikakav problem. Mađarsku doživljavamo kao prijateljsku zemlju i svaka vrsta tehničke, tehnološke i ljudske podrške je dobrodošla", rekao je Vučić.

Mađarski premijer Viktor Orban upozorio je u Beogradu da bi Evropa mogla da se suoči s novom migrantskom krizom i ponudio pomoć Srbiji u sprečavanju nelegalnih ulazaka u zemlju.

Orban je na konferenciji za novinare sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem rekao da se, s obzirom na "labav" dogovor Turske i Nemačke, ne može isključiti mogućnost da se ponovi migracijska kriza od prošle godine.

"Moramo se setiti šta se desilo prošle jeseni i ne možemo biti glupi i isključiti da se ponovi ono što je bilo prošle godine", rekao je Orban.

On je rekao da se ne može dopustiti kršenje zakona i da se nelegalno dolazi na teritoriju države.

"Mi smo spremni da pomognemo da se spreče nelegalni ulasci na teritoriju Srbije", rekao je Orban i dodao da će ministarstva unutrašnjih poslova dveju zemalja sarađivati po tom pitanju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.