Biće novca za naknade porodiljama

Izvor: RTS, 22.Dec.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biće novca za naknade porodiljama

Novac za isplate naknada ženama na porodiljskom bolovanju biće obezbeđen i prava porodilja neće biti ugrožena,saopštava Ministarstvo rada i socijalne politike Srbije. I dalje će primati sto odsto zarade i primena tih propisa nije dovedena u pitanje, tvrde u Ministarstvu.

Predlogom Zakona o budžetu za 2009. godinu planirano je sedam odsto više sredstava za isplate naknada za porodiljska bolovanja i, prema procenama, za te namene biće potrebno više novca, saopštilo je Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rada i socijalne politike.

Međutim, u saopštenju se ističe da će "bez obzira na sve, sredstva namenjena za porodiljska bolovanja biti obezbeđena iz ušteda, rebalansom budžeta, ili na neki drugi način, kao i da prava porodilja neće biti ugrožena".

"Kada je reč o trudničkim bolovanjima, za koja je Zakonom o zdravstvenoj zaštiti utvrđena naknada u iznosu od 65 odsto od zarade, u 2009. godini će se pratiti finansijske mogućnosti, i u skladu sa tim eventualno predložiti izmene ovog zakona, kako bi naknade za porodilje bile povećane", navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo, povodom različitih tumačenja Predloga Zakona o budžetu za 2009. i planiranih sredstava za naknade za porodiljska bolovanja, podseća da su te naknade regulisane odredbama Zakona o radu i o finansijskoj podršci porodici sa decom.

U saopštenju se zaključuje i da je odredbama tih zakona, utvrđeno da porodilje, za vreme porodiljskog bolovanja primaju 100 odsto naknade zarada i da se primena tih propisa ne dovodi u pitanje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.