BiH se sprema za deportaciju ilegalnih migranata

Izvor: B92, 25.Apr.2020, 19:09

BiH se sprema za deportaciju ilegalnih migranata

Ministarstvo bezbednosti i bezbednosne agencije u BiH pripremaju se za deportaciju ilegalnih migranata u zemlje njihovog porekla, prenosi Sputnjik.

Kako je navdedeno, ukoliko migranti to odbiju, idu u zatvor, a ambasadori matičnih država koji ne budu želi da pomognu deportaciju, biće proterani. Od deportacije će biti izuzeti samo državljani Sirije, zbog rata u toj zemlji.

Kako je za Sputnjik rekao profesor bezbednosti u Banjaluci Predrag Ćeranić ovo je novi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << strateški pristup problemu migranata u BiH, koji je predstavio ministar bezbednosti Fahrudin Radončić, i koji je dobar.

"Naravno, u situaciji kada su granice zatvorene i kada nema avionskih letova osim specijalnih koji su u funkciji pružanja pomoći, postavlja se niz pitanja. Na primer, kako će se migranti iz BiH, koji ne žele da otkriju svoj identitet, vratiti u svoje države porekla. Moguće je da se to uradi u saradnji sa ambasadama zemalja iz koji dolaze migranti, a najviše ih je iz Pakistana, oko 3.000. Ali, prva prepreka koja se već pojavila je nesaradnja ambasadora Pakistana po ovom pitanju," objašnjava Ćeranić.

U ovom slučaju predviđena je i kontramera. Ministar Radončić će u toj situaciji od Saveta ministara tražiti da uskrate gostoprimstvo u BiH onim ambasadorima koji ne sarađuju. Ćeranić smatra da je ovo dobar način, bez obzira što ta mera nekima izgleda kao oštra, jer BiH ima ozbiljan problem sa emigrantima u čijim strukturama ima i bivših terorista i kriminalaca i ko zna koga još, prenosi Sputnjik.

"Ako se dogovor postigne može se organizovati poseban let iz Sarajeva. Za one koji se budu protivili nadležne su agencije za kao što je SIP-a, policija i druge bezbednosne strukture da uz primenu svojih ovlašćenja realizuju odluku Saveta ministara,"kaže Ćeranić.

On je naveo da u grupama migranata često dolazi do incidenata, pa i do ubistava. Navodi da bi i na to trebalo račinati kada plan počinje da se realizuje.

Takođe, upozorava da mi migranti mogli preko Sandžaka da pokupaju da došu do Severne Makedonije.

Profesor Ćeranić kaže da u Republici Srpskoj nemaju tačan uvid u problem sa migrantima, niti koliko ih je tačno, što otežava život u svim delovima, pa i u Sarajevu.

"Samo u Bihaću ima oko 5.000 migranata, ljudi se pribojavaju i decu da puste u škole već ih prate. Policija u tom kraju više ne patrolira sa dvoje, već sa četvoro ljudi“ objašnjava Ćeranić.

"Možda se radi o teroristima, o onima koji hoće da dođu u EU i koji imaju ulogu takozvanih spavača. Mogu tu biti i pripadnici organizovanih grupa sa skrivenim namerama i tako dalje", zaključuje Ćeranić.

On podseća da je Nemačka odustala od milosrdne politike prema migrantima. Primila je milion migranata i svoje stanovništvo suočila sa brojnim incidentima.

Kako je kaže profesro Ćeranić za Sputnjik, ministar Radončić je rekao i da ne isključuje reviziju ranije odobrenog statusa migranata. On očekuje podršku svih u BiH – i domaćih i međunarodnih zvaničnika.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Poseban let iz Sarajeva: Spremna velika deportacija ilegalnih migranata iz Bosne i Hercegovine

Izvor: Večernje novosti, 25.Apr.2020

Ministarstvo bezbednosti i bezbednosne agencije u Bosni i Hercegovini pripremaju se za deportaciju ilegalnih migranata u zemlje njihovog porekla Ministarstvo bezbednosti i bezbednosne agencije u Bosni i Hercegovini pripremaju se za deportaciju ilegalnih migranata u zemlje njihovog porekla....

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.