BiH opstruiše novo veštačenje Markala

Izvor: Vesti-online.com, 14.Avg.2010, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH opstruiše novo veštačenje "Markala"

Vlasti BiH na sve načine pokušavaju da spreče pokušaj odbrane bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića da balističkim ispitivanjima u centru Sarajeva odbaci odgovornost srpskih snaga za masakr na pijaci Markale i snajperske napade tokom rata, rekao je član Karadžićevog pravnog tima Goran Petronijević.

Petronijević je rekao da nadležni u Savetu ministara BiH raznim birokratskim izgovorima odbijaju njihove zahteve za obezbeđenje policijske asistencije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << za balističke stručnjake koje je angažovala Karadžićeva odbrana u nameri da obori delove haške optužnice protiv nekadašnjeg predsednika RS.

''Reč je o klasičnoj opstrukciji naših napora, koja traje već puna dva meseca, da balističkim merenjima na licu mesta, ali i satelitskim snimcima dokažemo da zvanično tumačenje nekih ratnih događaja nije tačno, odnosno da ti projektili nisu ispaljeni sa srpskih položaja, kako se navodi u optužnici. Međutim, naš zahtev dva meseca `šeta` između Ministarstva pravde i Ministarstva bezbednosti BiH", rekao je Petronijević za "Pres RS".

Prema njegovim rečima, balističari bi na licu mesta trebalo da pruže naučne dokaze za Karadžićeve tvrdnje da Vojska RS nije odgovorna za masakr u Ulici Vase Miskina u slučajevima "Markale 1" i Markale 2", kao ni za snajpersko delovanje po Sarajevu.

On je dodao da je Karadžićev pravni tim posle prepiske sa vlastima u Sarajevu zatražio i od Haškog suda da vlastima BiH izda obavezujući nalog, budući da Zakon o saradnji sa međunarodnim sudom obavezuje sve organe BiH da sarađuju i sa Tužilaštvom, ali i sa odbranom optuženika.

"Nije to ni najmanje slučajno, jer očigledno je da se nekome u Sarajevu ne sviđa što bi veštačenjem mogli da se obore neki delovi `bošnjačke istine` o ratu u BiH", rekao je Petronijević.

U Ministarstvu pravde BiH potvrdili su da zahtev Karadžićeve odbrane još nije odobren, ali oni i dalje tvrde da to nije učinjeno iz proceduralnih razloga.

Pomoćnica ministra pravde BiH Milena Popadić rekla je da je zahtev Karadžićeve odbrane do njih stigao 22. jula, nakon čega su u daljoj proceduri od Tužilaštva BiH dobili odgovor da će ispuniti taj zahtev pod uslovom da novo balističko veštačenje prethodno odobri i Haški sud.

Karadžićev pravni tim zatražio je u septembru prošle godine od Ministarstva odbrane BiH deo ratne arhive Armije BiH o naoružavanju bošnjačkih snaga i masakru na sarajevskoj pijaci Markale.

Karadžićeva odbrana je pre dva meseca tražila od BiH da obezbedi policijsku zaštitu za balističare koji bi trebalo da obave nova ispitivanja u Sarajevu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.