Izvor: Vesti-online.com, 23.Maj.2011, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH najsiromašnija zemlja u regionu

U ekstremnom siromaštvu u BiH živi oko 60 odsto penzionera, dok njih 215.000 mesečno prima manje od 300 konvertibilnih maraka (150 evra).

Prema podacima iz izveštaja Komisije "Pravda i mir" Biskupske konferencije BiH o ljudskim pravima za 2010. godinu, s jednim obrokom dnevno iz narodne kuhinje preživljava 20.000 građana.

Dodaje se da 700.000 osoba živi ispod opšte granice siromaštva u koju se ubrajaju svi koji imaju primanja manja od 240 KM mesečno (oko 120 >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << evra).

Građani BiH imaju i najniže plate u regionu koje u proseku mesečno iznose 782 KM. Svaki peti građanin BiH živi od tri marke dnevno, navodi se u izveštaju.

Dodaje se da je u 2010. godini stepen nezaposlenosti bio viši od 27 odsto.

"Stalno smanjenje plata, povećanje cena hrane i pića, nerealne cene energenata, visoke kamatne stope, karakterišu BiH", navodi se u izveštaju.

Zaključeno je da je i sistem socijalne zaštite u BiH podeljen na 13 skoro nezavisnih sistema sa neznatnom koordinacijom između sebe. Procenjuje se i da je 10 odsto stanovništva BiH nesposobno za rad, a pri tome nemaju nikakvo socijalno i zdravstveno osiguranje.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.