BiH: Parastos u Čelebićima za 400 Srba koje su ubile ustaše

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Avg.2020, 13:57

BiH: Parastos u Čelebićima za 400 Srba koje su ubile ustaše

U selu Čelebić kod Livna u Bosni i Hercegovini, danas je održan parastos za 400 Srba koje su ustaše ubile tokom Drugog svetskog rata, prenosi RTRS.

"U masovnoj grobnici u selu Čelebić nalaze se posmrtni ostaci 400 Srba koje su ustaše zaklale, ubile na drugi način ili su ih žive bacale u jamu bezdanku Bikušu", rekao je paroh livanjski Predrag Creljulja za novinsku agenciju Srna.

Paroh je kazao da je parastos služen za 400 Srba, dok ih je 1.200 sahranjeno u Spomen-kapeli >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Livnu.

Od Ognjene Marije do Ilindana 1941. godine ustaše su ubile 1.600 Srba, rekao je on.

Tih dana su zauvek nestale cele srpske porodice, dok su neka sela od tada pa do danas ostala bez ijednog Srbina.

Pedeset godina nakon ovog zločina, u Spomen-kapeli u Livnu sahranjeni su posmrtni ostaci stradalnika, koji su izvađeni iz većine jama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Parastos u Čelebićima za 400 Srba koje su ubile ustaše

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Avg.2020

BANJALUKA - U selu Čelebić kod Livna u Bosni i Hercegovini, danas je održan parastos za 400 Srba koje su ustaše ubile tokom Drugog svjetskog rata.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Obilježeno 79 godina od stradanja Srba i Jevreja na Šušnjaru

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Avg.2020, 12:44

SANSKI MOST - Na lokalitetu spomen kompleksa Šušnjar u Sanskom Mostu, koji je posvećen žrtvama fašističkog terora iz Drugog svjetskog rata, danas je obilježena 79. godišnjica stradanja 5.500 Srba i Jevreja koje su svirepo ubile ustaše na Ilindan 1941. godine.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.