Izvor: Blic, 27.Jul.2016, 18:03 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Bi-Bi-Si: Najveći srpski adut na svetskom tržištu su - MAGARCI!
Čuveni engleski medij Bi-Bi-Si je danas na svom sajtu objavio priču o nadaleko čuvenom siru koji se pravi od magarećeg mleka u mačvanskom selu Zasavica i najskuplji je na svetskom tržištu sireva.
Sir od magarećeg mleka, koji se proizvodi u specijalnom rezervatu prirode, Zasavici, nalazi se među pet najskupljih kulinarskih specijaliteta na svetu. Ovaj sir se nalazi na jelovniku jednog restorana u Las Vegasu gde se može naručiti po ceni od 3.720 evra za parče, čija se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << gramaža ne precizira.
Upravnik rezervata Slobodan Simić je izjavio da je postupak dobijanja sira veoma komplikovan, pa je i cena visoka. Za pakovanje od 50 grama treba izdvojiti 65 evra, a Simić je objasnio da je taj sir "najskuplji na svetu", jer na celoj planeti postoji samo jedna farma magaraca koja je veća od one u "Zasavici", ali se oni ne bave proizvodnjom sira.
Menadžer farme Jovan Vukadinović rekao je da se litar magarećeg mleka prodaje po ceni od 40 evra, koje ima lekovita svojstva, i koji je naročito pogodan za decu koja imaju respiratorne probleme.
- Pošto imamo mnogo magaraca došli smo na ideju da proizvedimo magareći sir - rekao je Vukadinović, istakavši da je sastav magarećeg mleka takav da najviše liči na ljudsko mleko.
U Zasavici ceo proces pravljenja sira obavlja se ručno, a da bi se dobio kilogram magarećeg sira potrebno je 25 litara svežeg mleka. Inače, jedan magarac dnevno može da da samo 0,2 litara mleka, zbog čega je ovaj sir toliko košta.
- Magaraće mleko je skupo, pa je samim tim skup i sir. Zbog broja magarica koji se nalaze na farmi za godinu dana moguće je proizvesti oko 100 kilograma sira - rekao je jedan od tehnologa proizvodnje Dušan Kekuš.