Bezbednost vožnje dece u zimskim uslovima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jan.2020, 08:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bezbednost vožnje dece u zimskim uslovima

Zima je vreme kada deci oblačimo debela i vrlo često kabastu odeću, uključujći i odeću za sneg i kapute preko kojih po pravilu ne bismo smeli da vežemo kaiševe dečijeg auto-sedišta.

Skinite jaknu pre vezivanja

Najbitnija stvar koju ne bi trebalo da zaboravite, kada vozite dete u toku zime, jeste da skinete detetu jaknu pre vezivanja pojasa. Vožnja u kaputu ili jakni, verovali ili ne, prema mnogim istraživanjima može ugroziti život deteta. Naime, vezivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pojasa preko „pune zimske opreme“ može ugroziti dete pri eventualnom sudaru jer u tom slučaju pojas nije dovoljno čvrst te dete može izleteti iz sedišta vrlo lako. Upravo to je i jedna od najvećih grešaka koju roditelji prave. Zato pre nego što smestite dete u sedište skinite mu jaknu.

Slojevito oblačenje

U toku vožnje, nakon što ste skinuli jaknu i vezali dete, ono i dalje može biti toplo obučeno. Naime, slojevito oblačenje omogućava vam da u kolima dete ude obučeno u jedan sloj više nego u vrtiću ili kod kuće.

Prilagodite temperaturu u automobilu

Zima zahteva malo više priprema, to je svima jasno. Jer leti samo navučete majicu i šorc i spremni ste, međutim zimi je potrebno obući više komada odeće, navući tople čarape i cipele, ali trebalo bi pripremiti i temperaturu u automobilu. Nikom nije prijatno da se vozi u prehladnom automobilu, te neće biti prijatno ni vašoj deci. Zato bi najbolje bilo da u redovnu jutarnju rutinu u zimskom periodu ubacite i odlazak do automobila par minuta pre polaska u vrtić kako biste ugrejali automobil.

Ponesite dodatnu opremu da zagrejete dete

Kapa, rukavice dodatne čarapice za bebe, ćebence su odlična alternativa za zagrevanje deteta ako niste uspeli dovoljno da ugrejete automobil pre polaska. Šal se ne preporučuje zbog povreda vrata pri eventualnom sudaru.

Budite spremni na sve

Iako ovo možda zvuči preterano ipak vam savetujemo da imate u vidu da se automobili kvare i u toku zime, a sa prosekom starosti kola na našim putevima kvarovi su sve češći, te bi bilo dobro da uvek budete spremni pogotovo ako idete na duži put. Dodatni par čarapica, pantalonica ili džempera mogu vam dobro doći, ne samo ukoliko se sa detetom nađete na sred puta, već iako mu se neočekivano ukvasi ili uprlja.

Ne koristite predebele navlake sa sedišta

Još jedna od opcija kojoj roditelji pribegavaju da bi, tokom vožnje, ugrejali decu u toku zime jeste kupovina debljih navlaka za auto-sedište. Eksperti za sigurnost dece u saobraćaju, koji iza sebe imaju na hiljade kraš testova, savetuju da nikako ne stavljate navlaku za sedište koja nije kupljena uz sedište ili koja nije namenjena baš za model sauto - sedišta vašeg deteta jer može doći do povreda. Ukoliko već stavljate navlaku za auto-sedište koja nije namenjena njemu bitno je voditi računa o tome da navlaka ne bude predebela.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.