Bez zdravstvene zaštite 26.000 radnika

Izvor: Šumadija Press, 30.Avg.2015, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez zdravstvene zaštite 26.000 radnika

Zaposleni u Srbiji plaćaju cenu restrukturiranja preduzeća i loših privatizacija. Osim neisplaćenih zarada uskraćuje im se i pravo na besplatno lečenje.

Kako bi ubrzala rešavanje problema i pomogla zaposlenima, Vlada Srbije je obezbedila 168 miliona dinara za overu zdravstvenih knjižica za više od 14.000 radnika i njihovih porodica.

Posle završenog procesa privatizacije novi vlasnici moraće taj dug da vrate u državnu kasu.

Neki radnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << su zaboravili šta znači redovna plata, a kod lekara odavno ne mogu da idu jer im knjižice nisu overene. Najteže je zaposlenima u preduzećima u restrukturiranju. Zbog toga mnogi imaju samo jednu želju – da budu zdravi, jer firme nisu u stanju zbog finansijske situacije da overe knjižice.

Zato većina zaposlenih posle 20 i više godina staža daje otkaz, da bi mogli da prijave zdravstveno osiguranje kod bračnog partnera. Sindikati tvrde da postoje “maćehinski” odnosi i različiti kriterijumi kada država uplaćuje preduzećima u restrukturiranju novac za overe zdravstvenih knjižica.

Od 105 preduzeća, ima 29 u kojima su overene zdravstvene knjižice šest meseci a nekima četiri meseca. Pre svega smo zabrinuti za te radnike koji žive u tim preduzećima, šta ako se slučajno ne pojavi zainteresovani kupac, ako ne nađu strateške partnere, kako će oni do kraja godine i ubuduće ostvariti to svoje pravo – navodi Dušan Vuković iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Tvrde da su najodgovorniji direktori preduzeća koje je država postavljala i tolerisala neplaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje radnicima. Zdravstvene knjižice biće overene, između ostalih, zaposlenima u “Industriji obuće Beograd”, “Galenici”, “Simpu”, “Jumku”… Vlada Srbije pokušava da zaštiti radnike u tim preduzećima.

Mi se ponašamo prema pljačkaškoj privatizaciji kao da je to uradila neka viša sila. Nije kriv radnik što su loše prodali njegovu fabriku, krivi su drugi ljudi – ističe ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

U ovom trenutku, prema podacima Samostalnog sindikata, više od 26.000 radnika nema zdravstvenu zaštitu.

Pojedina preduzeća taj problem rešavaju tako što uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje radnicima kojima je potrebno lečenje.

Nastavak na Šumadija Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.