(Bez)uspešna diplomatija Jadranke Kosor

Izvor: RTS, 23.Jul.2009, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(Bez)uspešna diplomatija Jadranke Kosor

Prvi susret hrvatseke premijerke Jadranke Kosor i zvaničnika Evropske komisije nije doneo ništa novo po pitanju daljih integracija Hrvatske u EU. Slovenija blokirala još jednu Pristupnu konferenciju, prenose hrvatski mediji.

Hrvatsku prenijerku Jadranku Kosor je, nakon svih nedaća koje proživljava "kod kuće", dočekao i prvi spoljnopolitički neuspeh, prenose hrvatski mediji.

Uprkos najavama, iz diplomatskih krugova stižu vesti da Hrvatska neće zatvoriti poglavlje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << broj dva, Sloboda kretanja radnika.

Naime, još uvek ne postoji tehnička saglasnost, što znači da neke članice Evropske komisije još uvek nisu dobile odgovore na postavljena pitanja. Neslužbeno se saznaje da je reč o nastavku slovenačke blokade poglavlja o Slobodi kretanja radnika.

"Hrvatska mora da shvati da će njen ulazak u EU biti moguć tek kada reši granične probleme. Hrvatska ima čak četiri nerešena granična pitanja, a spor sa Slovenijom nije najveći", rekao je član spoljnopolitičkog odbora EP Jelko Kacin.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor otputovala je u Brisel, u još jedanom pokušaju hrvatske diplomatije da sa evropskim čelnicima reše brojne probleme koji koče evrointegracije zemlje.

Susret u Briselu, ipak, nije doneo ništa novo po pitanju "odmrazavanja" pristupnih pregovora.

Predsednik Evropskog parlamenta Jerži Busek i predsednik Evropske komisjie Žoze Manuel Barozo preneli su stav Unije da je granični spor sa Slovenijom bilateralno pitanje i da je sada red da hrvatska sama reši to pitanje, s obzirom na to da predlog Evropskog komesara za proširenje Olija Rena nije urodio plodom.

Iako su evropski zvaničnici naglasili da je Hrvatska daleko dogurala u pregovorima za pristupanje evropskoj dvadesetdsedmorici, upozorili su da to, ipak, nije dovoljno. Ostala su nerešena pitanja pune saradnje sa sudom u Hagu, procesa za ratne zločine pred sudovima u Hrvatskoj i pitanja povratka izbeglica.

Premijerka Hrvatske obećala je evropskim zvaničnicima da će što pre ugovoriti sastanak sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom i dodala da je uverena da će se Hrvatska ubrzo vratiti na put evrointegracija.

Predsednik Evropske komisije odbio je da komentariše optužbe hrvatskog predsednika Stjepana Mesića koji je izjavio da "EU snosi odgovornost za rast evroskepticimzma u Hrvatskoj koji je posledica slovenačke blokade pregovora".

Slovenački premijer Borut Pahor izjavio je da će se sastati s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor kada se ona odluči da ga pozove.

Slovenački premijer i njegova hrvatska koleginica na narednom sastanku razgovaraće o rešenju otvorenih pitanja između dve zemlje, a pre svega o rešenju graničnog spora i ukidanju slovenačke blokade hrvatskih pristupnih pregovora s EU.

Pahor je reagovao i na nedavnu izjavu švedskog ministra Karla Bilta, čija zemlja predsedava EU, o tome da Slovenija u blokadi hrvatskih pregovora neće biti usamljena.

"Slovenija neće ostati sama", kratko je odgovorio Pahor.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.