Bez rizika od vigantola

Izvor: RTS, 17.Sep.2010, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez rizika od "vigantola"

Portparol Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije Aleksandar Tucović rekao da stručnjaci iz Evrope i domaće agencije za lekove, stoje na stanovištu da ne postoji rizik od akutne toksičnosti leka "vigantol".

Stručnjaci iz Evrope i domaće agencije za lekove apsolutno stoje na stanovištu da ne postoji rizik od akutne toksičnosti leka "vigantol", rekao je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a portparol Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije Aleksandar Tucović.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Tucović je rekao da to znači da deci u Srbiji uzrasta do dve godine "apsolutno ne preti nikakav hazard", ali da je dobro i pohvalno što je proizvođač "Merk", prema dobrim utvrđenim pravilima i procedurama, povukao ovaj preparat.

Ističući da se neprijatnost dogodila zbog bočice sa centralnom staklenom pipetom, koja na sebi ima gumeni završetak, Tucović je najavio da će se ubrzo pojaviti "vigantol", ali sa plastičnom kapaljkom, koja je postojala i ranije, a koja nije stvarala takve probleme.

"Merk, proizvođač iz Nemačke je, naime, ustanovio posle određenih prijava da ta guma stvara jedno jedinjenje "četiri vinilcikloheksan", koji nije prikladan u tom leku", objasnio je Tucović.

Tucović je rekao da roditelji mogu biti mirni, jer sam rastvor "vigantola" apsolutno u sebi nema to jedinjenje, ali da je sa primenom staklenog aplikatora, proizvođač ustanovio da je to pomalo rizik.

Komentarišući "serokvel", jedan od najprodavanijih lekova na svetu za nesanicu i smirenje, usled kojeg čak i srce može da otkaže, Tucović je rekao da "možemo biti spokojni".

Prema njegovim rečima, vest koju su objavile agencije sa Novog Zelanda odnosi se na neproverenu studiju, jer je utvrđena procedura u Evropi i svetu kako se neki lek eventualno trenutno ili stalno povlači.

Bezbedni "serokvel" i "paracetamol" 

Tucović je naglasio da apsolutno nigde nema informacija za pomenuti "serokvel" da ima neka značajna neželjena dejstva i da su i za taj primer "stručnjaci na oprezu", ali da za sada ne postoji nikakva prijava u Srbiji.

Portparol Agencije za lekove i medicinska sredstva je rekao da "paracetamol" apsolutno ne izaziva nikakve neočekivene neželjene reakcije i da pedijatri slobodno mogu da daju deci taj lek, koji smanjuje temperaturu.

Tucović je naveo da postoji Nacionalni centar za neželjene reakcije lekova i da pacijent, ako ustanovi bilo kakvu promenu na sebi i u sebi, treba da prijavi lekaru koji mu je to prepisao ili apotekaru, gde je podigao lek.

Kako je istakao, prema podacima za tekuću godinu, primljeno je oko 500 prijava za neželjene reakcije lekova, da je potrebno da ih bude što više i da građani treba da budu bezbrižni, jer nekoj ciljnoj grupi određeni lek odgovara, a nekoj ne i da nema podatak koliko je lekova povučeno.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.