Izvor: RTS, 17.Avg.2009, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez odluke o Uredbi o državnoj imovini

Uprkos najavama, Vlada Srbije na prvoj sednici posle letnje pauze nije usvojila novi paket mera za prevazilaženje krize ni uredbu o državnoj imovini. Odlučeno da država subvencioniše kupovinu još 5.000 "punta". Rasprava o platformi za pregovore sa MMF-om, kao i pitanje povećanja PDV-a pred ministrima najverovatnije već u četvrtak.

Posle dvonedeljne pauze ministri Vlade Srbije počeli su da rade. Budući da se u međuvremenu nagomilalo dosta važnih pitanja, članove >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vlade sačekao je zgusnuti dnevni red.

Iako je bilo najvljivano da će, zbog afere o otkupu stanova po povlašćenim cenama, Vlada raspravljati o predlozima izmena Uredbe o državnoj imovini, ta rasprava je izostala, kao i razmatranje usvajanja strategije za pregovore sa MMF-om, odnosno predlog mera za prevazilaženje krize.

Na dnevnom redu sledeće sednice Vlade, koja će biti održana u četvrtak, mogle bi da se nađu te teme, kao i pitanje povećanja PDV-a i poreza na zarade veće od 40.000 dinara, što je kao mogućnosti najavila ministarka finansija Diana Dragutinović.

Vlada je usvojila Uredbu o izmenama i dopunama uredbe o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisanih kupovina automobila proizvedenih u Republici Srbiji zamenom staro za novo.

Ove izmene predviđaju proširenje broja automobila za dodatnih 5.000 domaćeg "punta". Vladina Uredba odnosi se na subvencionisanu kupovinu automobila zamenom staro za novo, uz popust od 1.000 evra za recikliranje starog automobila.

Saradnja sa Kinom

Povodom predstojeće posete delegacije Srbije Kini, Vlada Srbije se saglasila sa zaključivanjem međudržavnog sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u infrastrukturnim projektima.

Usvojena je i Informacija o potrebi zaključivanja Memomanduma o razumevanju o saradnji iz oblasti turizma između Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Republike Srbije i Državne uprave za turizam Narodne Republike Kine.

Delegacija Srbije, predvođena predsednikom Srbije Borisom Tadićem, boraviće u Kini od 20. do 25. avgusta, a u delegaciji će biti potpredsednik i ministar ekonomije Mlađan Dinkić i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Na sednici je, kako je saopšteno, usvojena i Uredba o izmeni i dopuni uredbe o utvrđivanju programa izgradnje, rekonstrukcije i održavanja vodoprivrednih objekata za 2009. godinu i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Ruske Federacije o saradnji na uvozu ozračenog nuklearnog goriva sa istraživačkog reaktora u Rusku Federaciju.

Usvojen je i Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije međunarodne organizacije rada broj 183 o zaštiti materinstva, Predlog zakona o potvrđivanju Protokola 14 BIS uz evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i Predlog zakona o potvrđivanju akata kojima se menjaju Ustav i Konvencija međunarodnog saveza za telekomunikacije.

Vlada Srbije je takođe usvojila i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o ekonomskoj saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Hrvatske, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Republike Srbije i Regionalnog centra za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu o pravnom statusu Regionalnog centra za životnu sredinu u Republici Srbiji, navedeno je u saopštenju vladine Kancelerije za saradnju s medijima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.