Bez mobilnog se danas zaista ne može

Izvor: B92, 21.Dec.2013, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez mobilnog se danas zaista ne može

Korisnici telekomunikacionih i tehnoloških usluga u svakodnevnom životu se sve više oslanjanju na svoje mobilne uređaje, a u anketi kompanije Erikson konzjumer lab pojedini su izrazili želju da u mobilnom telefonu imaju i aplikaciju za merenje krvnog pritiska, pulsa, broja koraka....

Erikson konzjumer lab sproveo je istraživanje u kojem je identifikovao 10 tehnoloških trendova u 2014, a po čijim rezultatima ulazimo u novu fazu, u kojoj korisnici zahtevaju aplikacije koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će im pomoći u izvršavanju dnevnih obaveza, kupovinu, komunikaciju sa državnim institucijama.

Korisnici danas imaju naloge na velikom broju sajtova i društvenih mreža, a pamćenje šifara postaje "prava glavobolja", pokazale su studije u kojima je učestvovalo oko 100.000 ljudi iz više od 40 zemalja širom sveta.

Upravo zato se povećava interesovanje za biometričkim alternativama. Prema Eriksonovom istraživanju, 52 odsto korisnika pametnih telefona želi da koristi otisak prsta umesto šifre, a 48 odsto je zainteresovano za skeniranje zenice oka kao načina za otključavanje telefona.

Čak 74 odsto ispitanika smatra da će pametni telefoni sa ovim opcijama biti uobičajena pojava u 2014.

Gotovo 40 odsto ispitanika je reklo da želi da njihovi pametni telefoni beleže sve fizičke aktivnosti tokom dana, čak 51 odsto ispitanika istaklo je da je za njih mobilni telefon najvredniji uređaj, a za mnoge i jedini način da se povežu na internet.

Internet je postao sastavni deo svakodnevnogf života, a rizik od toga da se bude "onlajn 24 časa" postaje sve veći.

Skoro 56 odsto ispitanika je izrazilo brigu za svoju privatnost, ali je samo četiri odsto istaklo da će zbog toga koristiti internet u manjoj meri.

Oko 60 odsto korisnika pametnih telefona očekuje da će do kraja 2016. senzori biti korišćeni gotovo u svim sferama njihove svakodnevice - od domaćinstva, stanja zdravlja, prevoza, šopinga, pa do radnog mesta.

Erikson, posluje u 180 zemalja sveta i zapošljava više od 110.000 ljudi. Kompanija koja se bavi telekomunikacijama i tehnologijom, osnovana je 1876. godine sa sedištem u Stokholmu, u Švedskoj.

Foto: freedigitalphotos.net/ David Castillo Dominici

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.