Bez milosti za žene bez hidžaba

Izvor: B92, 01.Apr.2023, 12:05

"Bez milosti za žene bez hidžaba"

Šef iranskog pravosuđa Golamhusein Mohseni Adžei zapretio je da će nadležni organi "bez milosti" krivično goniti Iranke koje se u javnosti pojave bez hidžaba.

Adžei je dodao da je skidanje hidžaba "u suprotnosti sa iranskim vrednostima" i zapretio da će oni koji počine takav, kako je rekao, "nenormalni čin", biti kažnjeni, preneli su danas iranski mediji.

On nije precizirao na koji način će žene bez hidžaba biti kažnjene, prenosi Rojters. Snage zakona >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su u obavezi da reaguju na "bilo kakvu vrsti nenormalnosti koja je suprotstavljena verskom zakonu i prisutna je u javnosti" i prijave je sudskim vlastima, dodao je Adžei.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Irana je u četvrtak saopštilo da je nošenje hidžaba "jedan od civilizacijskih temelja iranske nacije" i navelo da "neće biti tolerancije" za žene bez hidžaba.

Žene u Iranu se, uprkos zvaničnoj zabrani, pojavljuju bez hidžaba u javnosti širom zemlje, u prodavnicama, tržnim centrima ili restoranima, konstatuje britanska agencija.

Iran je posle revolucije iz 1979. godine uveo zakon po kome su žene obavezne da pokrivaju svoju kosu hidžabom i da nose dugu odeću slobodnog kroja koja skriva njihovu figuru,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Šef iranskog pravosuđa: 'Bez milosti' ćemo progoniti žene koje ne nose hidžab

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Apr.2023

Suočeni sa sve većim brojem žena koje prkose obaveznom kodeksu oblačenja, šef pravosuđa u Iranu je priprijetio da će "bez milosti" progoniti žene koje se pojavljuju u javnosti bez vela, pišu iranski mediji u subotu, 1. aprila. Upozorenje Golam-Hoseina Mohsenija Edžeija (Gholam-Hossein Mohseni...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.