Izvor: B92, 14.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez javnosti na suđenju Glavašu

Zagreb -- Na zahtev Gordana Getoš-Magdić suđenje Branimiru Glavašu i ostalim optuženima nastavljeno je danas iza zatvorenih vrata.

Getoš-Magdić je jedna od optuženih za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. a svoj zahtev da bude saslušana bez prisustva javnosti obrazložila je željom da zaštiti svoj integritet i dostojanstvo, kao i dostojanstvo svoje porodice. nastavila iznošenje odbrane u kojoj je optužila osječku policiju za brutalnost prilikom istrage >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i ucene, kako bi svedočila protiv Glavaša.

Na raspravu u Županijskom sudu došao je i provooptuženi Glavaš, kome se poslednjih dana pogoršalo zdravstveno stanje zbog štrajka glađu. On je juče iz zatvorske bolnice hitno prebačen u jednu zagrebačku bolnicu, a zatim krajem dana vraćen u zatvorsku.

Prema naredbi sudije Željka Horvatovića, lekari veštaci su juče pregledali Glavaša i ocenili da mu život nije ugrožen i da je sposoban za praćenje suđenja.

Uz Branimira Glavaša i Gordanu Getoš-Magdić, na optuženičkoj klupi su Ivica Krnjak, Mirko Sivić, Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić.

Svi su optuženi u postupku poznatom kao "slučaj selotejp", u kojem se terete da su po naredbi Glavaša 1991. u Osijeku hapsili, maltretirali i likvidirali deset civila srpske nacionalnosti, koji su nakon ubistva bačeni u reku Dravu, vezanih ruku i sa selotejpom preko usta.

Protiv Glavaša se paralelno vodi i drugi postupak koji je poznat pod nazivom "slučaj garaža", u kojem se on, kao bivši šef osječkog Sekretarijata za narodnu odbranu, tereti da je u garaži sekretarijata maltretirao, potom likvidirao dva civila srpske nacionalnosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.